Стејт департмент: Криминалци на КиМ присиљавају жене из Србије на проституцију

Агенције
Стејт департмент: Криминалци на КиМ присиљавају жене из Србије на проституцију

Приштина - Косово је извор и одредиште за мушкарце, жене и дјецу подвргнуте секс трафикингу и присилном раду широм Европе, показао је најновији извјештај америчког Стејт департмента о трговини људима.

“Већина жртава су дјевојке и дио су интерне трговине људима за сексуалну експлоатацију, док криминалне групе на Косову присиљавају и жене из Албаније, Молдавије, Румуније, Србије и других европских земаља на проституисање. Истовремено, дјеца са Косова, из Албаније и других сусједних земаља, присиљена су да просјаче унутар Косова. Корупција у влади ствара окружење које дозвољава одређене злочине трговине људима”, сумира се у извјештају.

Косово је у овом извјештају, који је пренио портал “Коссев”, рангирано на “нивоу два”, у којем се налази и Србија. У истом извјештају оцјењује се и да косовска влада “не испуњава у потпуности минималне стандарде за елиминацију трговине људима”, али и да она улаже “значајне напоре да то промијени”.

Жене и дјевојке су предмет сексуалне трговине у приватним кућама и становима, ноћним клубовима и салонима за масажу; заједнице Рома, Ашкалија и Египћана су подложне присилном просјачењу и трговини људима, наводи се такође.

У дијелу извјештаја о Албанији додаје се и да невладине организације пријављују повећање броја албанске дјеце изложене принудном раду на Косову.

Минимални стандарди за елиминацију трговине људима, са друге стране, нису испуњени у кључним областима – судије одређују благе казне за осуђене трговце људима, док тужиоци своде случајеве трговине људима на лакша кривична дјела; влада је смањила средства за склоништа којима управљају невладине организације; недосљедни механизми финансирања довели су до тога да се једно од ових склониша привремено затвори.

Минималне казне, корупција и саучесништво

“Судије су наставиле да доносе пресуде испод општег минимума од пет година затвора; један трговац људима је добио пет година затвора и новчану казну од 5.000 евра (6.000 долара), 14 трговаца људима је добило казне између 18 мјесеци и три године и седам мјесеци, седам њих је добило условну казну, а седам трговаца је добило новчану казну између 600 евра (720 долара) и 3.600 евра (4.320 долара)”, стоји у извјештају.

Истовремено, “корупција и саучесништво у кривичним дјелима трговине људима и даље представљају значајан проблем, који је у току године онемогућио спровођење закона”.

“У 2016., тужиоци су оптужили два полицајца у одвојеним случајевима злоупотребе службеног положаја и сексуалне експлоатације жртава трговине људима. Суђења су била у току на крају периода извјештавања. У 2014. судови су осудили два службеника Министарства рада због злоупотребе службеног положаја за издавање дозвола за рад за 22 радника из иностранства, који су касније идентификовани као жртве трговине људима. Сваки службеник је добио новчану казну од 3.000 евра (3.600 долара). Међутим, Основни суд је ослободио два службеника и дозволио им да се врате на своја радна мјеста. У 2016. тужиоци су поднијели жалбу против ослобађајуће пресуде, али је Апелациони суд одбио ову жалбу и потврдио првостепену пресуду”, стоји у извјештају.

Ипак, како преноси портал “Коссев”, повећани су “напори за примјену закона” – оцјењује се и износи статистика: Косовско правосуђе поднијело је 21 кривичну пријаву у вези са трговином људима у 2017. (31 у 2016.); полиција је ухапсила 28 особа осумњичених за трговину људима (62 у 2016.) и 10 особа осумњичених за “сексуалну експлоатацију жртава трговине људима” (18 у 2016.); кривично је гоњено 27 оптужених (56 у 2016.), укључујући једног оптуженог за “сексуалну експлоатацију жртве трговине људима”; судови су осудили 29 трговаца људима (24 у 2016.).

Оцјењује се и да су уложени напори “у циљу заштите жртава”.

Индетификоване су 32 жртве трговине људима (36 у 2016.), од којих су 18 биле жртве у секс трафикингу, седморо принудном раду, троје принудном просјачењу, четворо је принуђено на ропство и потчињеност (26 у секс трафикингу, деветоро у принудном раду, а једна жртва ропства и потчињености у 2016.); 19-оро дјеце (18-оро у 2016.); 29 жена и три мушкараца (34 жена и два мушкараца у 2016.); 25 са Косова, пет из Албаније, један са Филипина и један из Молдавије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана