Стефановић: Ризична посета Вучића Загребу, ствара се ужасна атмосфера

РТС
Стефановић: Ризична посета Вучића Загребу, ствара се ужасна атмосфера

Београд - У току су завршне припреме за сутрашњу посјету Александара Вучића, предсједника Србије Хрватској.

Припремају се и они који желе да састанци буду успјешни, али и они који би то да ометају. На Пантовчаку ће бити организован свечани дочек уз све државне почасти. Из кабинета хрватске предсједнице Колинде Грабар – Китаровић објављене су теме разговора и други детаљи посјете.

Полиција ће већ данас контролисати многа мјеста у Загребу, а током наредна два дана биће ангажоване јаке полицијске снаге и у главном граду и у Вргинмосту који би Вучић требало да посјети у уторак.

"Инспирише се нетрпељивост и мржња – када хоћете да покажете поштовање према госту траса кретања се не објављује и не организујете му протесте", каже за РТС министар Небојша Стефановић.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да објављивање трасе којом ће се кретати предсједник Србије током посјете Хрватској није уобичајена пракса, али и да је од почетка много проблематичних ствари у вези са том посјетом.

"Ствара се ужасна атмосфера, видели сте ко се све у хрватској јавности оглашава о нашем председнику, који је крив зато што је рекао једну реченицу – да не би саветовао да ратна одштета буде тема, не желећи да се о томе разговара. Неће човек да да да неко понижава Србију. Због једне реченице проглашавају га четником, иако никакав четник никада није био, проглашавају га некаквим злочинцем, човек није починио никакав злоћин. Није он спаљивао некоме куће. Пре свега су куће његове породице спаљене до темеља, и то не једном – до последњег човека ", рекао је Стефановић.

Не само да су, додаје, објављени детаљи сусретима, локације, већ су дозвољене и демонстрације, што се, истиче, "напросто не ради".

"Погледајте како је Србија угошћавала најважније личности света и региона, како су изгледале те посете, да ли је држава помагала. Не може да ми каже неко да је све то потпуно спонтано. То се апсолутно не ради, никада се није радило. Кад неко дође као гост наше земље, не дозвољавате му да му на свакој тачки где се среће са вашим званичницима ви организујете демонстрације неких од људи, према којима се у Хрватској воде судски поступци за распиривањае расне, националане, верске нетолеранције", рекао је министар полиције.

Без одлагања посјете

Не вјерује да ће посјета бити отказана због тога, али истиче да је она ризична, као што је била и посјета БиХ.

"Не кажем да земља домаћин нема инструменте, али се просто инспирише нетрпељивост и мржња и имате, уз атмосферу коју стварате, ситуацију да дозволите да се људи окупљају на тим местима где ће Вучић бити. То вам је као да призивате да се неко чудо деси, далеко било", истиче Стефановић.

Према његовим ријечима, када хоћете да покажете поштовање према госту, онда обезбједите да посјета буде пристојно и мирно организована.

"Овде сада се ништа од тога није десило, али нажалост не могу да кажем да је такав сценарио био редак за нас", каже Стефановић.

На питање да ли предсједник Вучић разматра могућност отказивања или одлагања посјете, министар полиције истиче да он није човјек који размишља о безбједносном аспекту.

"Тешко ми је да разговарам са њим о томе. Његово гледање је друга ствар. Он каже: 'Мој посао је да градим мир у региону, мој посао је да се борим за интересе Срба, мој посао је да се борим за добре односе између Србије и Хрватске, ја хоћу да својим одласком тамо направим нешто ново, хоћу да урадим неки напредак. Просто, ми морамо да градимо бољу будућност и за једну и за другу земљу...'. Увек некако занемарује безедносни аспект и није лако радити с њим у том смислу, али разумем ту државничку одлуку да се, без обзира на све изазове, претње, проблеме, ипак фокусира на то што је добро за Србију и да се бори за нашу земљу", навео је Стефановић.

Премда, додао је, увијек стрепите до посљедњег тренутка, јер овакве посјете не само да нису лаке, него су увијек веома ризичне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана