Стефановић: Приштина нема жеље да се убице пронађу

Срна
Стефановић: Приштина нема жеље да се убице пронађу

Београд - Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић оцијенио је вечерас да Пришšтина одбија сарадњу у истрази са органима Србије са циљем да отежа и спријечи откривање мотива, починилаца и налогодаваца убиства Оливера Ивановића.

Стефановић је рекао да је потпуно неприхватљиво реаговање премијера самопроглашеног Косова Рамуша Харадинаја, којим се одбија учешће органа Србије у истрази убиства Ивановића.


"Такво реаговање кључних приштинских институција јасно указује да ту нема жеље да се убице пронађу и казне, нити да се истрага професионално обави", рекао је Стефановић за Тањуг и додао да би, у супротном истрага морала да укључи све истражне органе који могу да помогну да се дође до починилаца и организатора убиства.

Он истиче да је очигледна намјера да се пажња јавности усмјерава у погрешном правцу и да се отежа и спријечи откривање правих мотива, као и свих одговорних за убиство.

Стефановић каже да посебно забрињава до сада незабиљежена пракса да Еулекс не узима активније учешће у истражном процесу овако тешког кривичног дјела.

"Упркос свим захтевима Еулексу и УНМИК-у да укључи истражне органе Србије у истрагу, до сада смо остали ускраћени за било какав одговор тих међународних институција", рекао је Стефановић.

Он додаје да Србија и даље инсистира да њено тужилаштво, полиција и други државни органи буду дио истраге, јер сматра да се само тако може доћи до потпуне истине и спријечити да починиоци и њихови налогодавци остану некажњени.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је вечерас да одбијање Приштине да српски политички, правосудни и други органи учествују у истрази убиства Ивановића показује да "приштинске власти немају намјеру да воде истрагу на озбиљан начин".

"То показује да некоме озбиљна истрага ни не одговара. То је политичка одлука да не буде озбиљне истраге из које вероватно произилазе одређена сазнања, намере и циљеви који ни мало добро не говоре о њиховој улози о свему ономе што се десило", истакао је Ђурић.

Харадинај је потврдио данас да је стигао захтјев Србије за, како каже, размјену информација у истрази о убиству Ивановића, али да Унмик и Еулекс нису надлежни да одобре српским органима учешће у истрази тог злочина.

"Примили смо захтјев за размјену информација, што је позитивно за нас. Али Косово није тражило /од Србије/ учешће у истрази", рекао је Харадинај на конференцији за новинаре.

Он је поновио да је само Приштина надлежна да одобри учешће Београда у истрази.

У заједничкој изјави Министарства правде и МУП-а самопроглашеног Косова наводи се да је убиство Ивановића неприхватљиво и да се не може толерисати, као и да таква дјела захтијевају хитно реаговање.

"Министарство правде је спремно за међусобну правну сарадњу и поздравља спремност институција Србије да пруже правну помоћ кроз размјену информација које могу да допринесу што бржем рјешавања случаја, не доводећи у питање истражни поступак и не доводећи у питање и неприкосновену јурисдикцију Косова у вођењу истраге", наводи се у заједничком саопштењу.

Министар правде Косова Абељад Тахири изјавио је раније да Косово неће дозволити Србији да буде укључена у истрагу смрти Ивановића, те да ће се томе бавити полиција и тужилаштво Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана