Stanišić na privremenoj slobodi do 10. januara iduće godine

Srna
Stanišić na privremenoj slobodi do 10. januara iduće godine

Beograd - Haški tribunal odobrio je nekadašnjem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću, optuženom za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH, boravak na privremenoj slobodi u Srbiji do 10. januara iduće godine.

Prvooptuženi Stanišić je na privremenoj slobodi u Beogradu zbog bolesti od 21. jula prošle godine. Rok na koji je bio pušten prethodnom odlukom raspravnog vijeća istekao je 19. avgusta.


Sudije su usvojile zahtjev odbrane, podnesen sredinom avgusta, da Stanišiću produže boravak na privremenoj slobodi, javila je Beta, pozivajući se na Tribunal.

Stanišićevi branioci tražili su da on ostane u Srbiji sve dok tužioci ne završe svoj dokazni postupak, ali je raspravno vijeće privremeni boravak na slobodi optuženog produžilo do 10. januara iduće godine. Haško tužilaštvo tome se nije protivilo.

Raspravno vijeće naložilo je ljekarima sa beogradske Vojnomedicinske akademije, koji Stanišića liječe od hronične bolesti organa za varenje i depresije, da nastave da sud redovno izvještavaju o njegovom stanju.

Donoseći odluku da produže Stanišićev boravak na privremenoj slobodi, sudije su konstatovale da se on do sada pridržavao svih propisanih uslova.

Ponovljeni haški proces Stanišiću i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću Frenkiju, operativcu te službe, nastavljen je danas poslije jednomjesečne ljetnje pauze.

Stanišić je u Hagu prisustvovao prvom dijelu ponovljenog suđenja, koje je počelo 13. juna prošle godine.

Od kada su se u haškom pritvoru našli prvi put 2003. godine, Stanišića i Simatovića je sud više puta puštao na privremenu slobodu.

Optužnica ih tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995. godine.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala je na prvom suđenju oslobodilo krivice Stanišića i Simatovića 29. maja 2013. godine po svih pet tačaka optužnice.

Apelaciono vijeće Haškog tribunala poništilo je oslobađajuću presudu 15. decembra 2015. godine i naložilo da proces bude ponovljen pred sudskim Mehanizmom, pravnim nasljednikom Tribunala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana