Станишић на привременој слободи до 10. јануара идуће године

Срна
Станишић на привременој слободи до 10. јануара идуће године

Београд - Хашки трибунал одобрио је некадашњем шефу Службе државне безбједности Србије Јовици Станишићу, оптуженом за злочине над несрбима у Хрватској и БиХ, боравак на привременој слободи у Србији до 10. јануара идуће године.

Првооптужени Станишић је на привременој слободи у Београду због болести од 21. јула прошле године. Рок на који је био пуштен претходном одлуком расправног вијећа истекао је 19. августа.


Судије су усвојиле захтјев одбране, поднесен средином августа, да Станишићу продуже боравак на привременој слободи, јавила је Бета, позивајући се на Трибунал.

Станишићеви браниоци тражили су да он остане у Србији све док тужиоци не заврше свој доказни поступак, али је расправно вијеће привремени боравак на слободи оптуженог продужило до 10. јануара идуће године. Хашко тужилаштво томе се није противило.

Расправно вијеће наложило је љекарима са београдске Војномедицинске академије, који Станишића лијече од хроничне болести органа за варење и депресије, да наставе да суд редовно извјештавају о његовом стању.

Доносећи одлуку да продуже Станишићев боравак на привременој слободи, судије су констатовале да се он до сада придржавао свих прописаних услова.

Поновљени хашки процес Станишићу и његовом помоћнику Франку Симатовићу Френкију, оперативцу те службе, настављен је данас послије једномјесечне љетње паузе.

Станишић је у Хагу присуствовао првом дијелу поновљеног суђења, које је почело 13. јуна прошле године.

Од када су се у хашком притвору нашли први пут 2003. године, Станишића и Симатовића је суд више пута пуштао на привремену слободу.

Оптужница их терети за прогон, убиства, депортације и присилно премјештање хрватских и муслиманских цивила током ратова у Хрватској и БиХ, од 1991. до 1995. године.

Првостепено вијеће Хашког трибунала је на првом суђењу ослободило кривице Станишића и Симатовића 29. маја 2013. године по свих пет тачака оптужнице.

Апелационо вијеће Хашког трибунала поништило је ослобађајућу пресуду 15. децембра 2015. године и наложило да процес буде поновљен пред судским Механизмом, правним насљедником Трибунала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана