Штампа на њемачком: Ово су офанзивни србофилски сигнали

Штампа на њемачком: Ово су офанзивни србофилски сигнали 14.02.2018 00:00 | Дојче веле

У штампи на њемачком, прије свега аустријској, много текстова се бави изјавом аустријског вицеканцелара Хајнц-Кристијана Штрахеа да је "Косово дио Србије".

Дојче веле доноси изводе из карактеристичних чланака о тој теми.

Портал Нахрихтен пише овако: "Један портпарол је у недјељу рекао да аустријски вицеканцелар није изговорио реченицу ’Косово је дио Србије’. Али у њемачком оригиналу интервјуа који је писмено послат Политици, тај дио постоји."

"Ту изјаву су политичари ЕУ и представници аустријске опозиције жестоко критиковали. Министарка спољних послова Карин Кнајсл (ФПО) рекла је да је аустријско признање Косова неприкосновено: ’То је неоспорна чињеница, то је тако и то не може да се промјени’", пише даље Нахрихтен: "Вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе (ФПО) не вјерује да је својим изјавама о Косову причинио спољнополитичку штету."

Бечки Стандард пише да је Штрахе "једном аргументовао из аустријске, а једном из српске перспективе. Он је, осим тога, у интервјуу Политици – супротно досадашњем ставу Аустрије – заузео позицију једне стране када је ријеч о неријешеним питањима на јсеверу Косова. Он сматра да је Приштина у тим питањима врло безобзирна."

Вицепремијер Косова Енвер Хоџај је за овај лист рекао: "Врло ми је жао што је српски политички дискурс злоупотребио једног аустријског вицеканцелара. Такав став ме је изненадио утолико више што је Аустрија у посљедњих 30 година била прва станица у разговорима о косовским проблемима. Такав став је беспримјеран за озбиљну државу као што је Аустрија".

Лист цитира и политиколога Крена Гашија из Приштине који каже: "Овакве изјаве су посебно штетне за стабилност у региону, при чему оне долазе у једном посебном моменту. Јер, ускоро ће Аустрија бити предсједавајућа ЕУ, а очекује се да се Аустрија интензивније концентрише на Западни Балкан. Аустрија одржава добре односе са регионом и има улогу стабилизатора. Ова интервју представља битну промјену те улоге."

"Управо од такве промјене аустријске политике и страхују многи на Балкану. Аустрија је до сада због свог уравнотеженог става и својих дубоких економских и људских веза уживала изванредан углед у свим државама југоисточне Европе. Политичар (њемачке) ЦСУ Бернд Поселт чак је затражио Штрахеову оставку: Такви људи су Путинови тројански коњи у ЕУ, јер Москва чини све да обори независност Косова, рекао је Поселт."

Дневник Пресе преноси да се "министар спољних послова Србије Ивица Дачић обрадовао Штрахеовом интервјуу. На заједничкој конференцији за новинаре, он се аустријском вицеканцелару захвалио за то што овај ни послије уласка у владу није промјенио свој став о Косову. Он је узео у заштиту свог госта из Беча, рекавши да стабилност на Балкану подривају они који су прихватили једнострано проглашену независност Косова".

Њемачки Франкфуртер алгемајне цајтунг подсјећа на Штрахеову изјаву из 2008. да је пријатељ Срба постао у фитнес-центру у коме је упознао многе од њих. "То што Штрахе сада офанзивно шаље своје србофилске сигнале, може се објаснити унутрашњеполитичким мотивима. У Аустрији живи око 300.000 људи српског поријекла. Они баш у Бечу представљају сасвим мјерљив дио бирачког тијела. Осим тога, овом темом могу да се транспортују и неки идеолошки садржаји. С једне стране, одбијање досељеника из муслиманских земаља на основу старог мита о Србима као бранитељима хришћанства – види Косовску битку – а са друге стране и поруку: видите да ми у основи немамо ништа против странаца."© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица