Шта је ЕУ закључила: Косово, опомена због Русије и виза

Агенције
Шта је ЕУ закључила: Косово, опомена због Русије и виза

Луксембург - Савјет министара ЕУ спремио нацрт закључака шефова дипломатија ЕУ о Србији. За брзину преговора са ЕУ кључни владавина права и Косово, наводи Бета.

У документу, у који је имала увид агенција Бета, каже се да је за Београд и Приштину “нормализација односа с Приштином, укључујући правно обавезујући споразум, кључно битна за њихов напредак на европском путу и суштински важна за постојану регионалну стабилност”.

Такође, поздравља се “послије дугог кашњења покренути рад” на изради статута Заједнице српских општина у складу с Бриселским споразумом и очекује од обије стране да се “конструктивно ангажују у спровођењу постигнутих договора”, укључујући “превазилажење препрека у примени споразума о енергији”.

Савјет министара позива Србију да учини важне кораке у реформи владавине законе, посебно кад је ријеч о независности и дјелотворности правосуђа, уз “опипљиве и сталне резултате” у истрагама и пресудама везаним за сузбијање корупције, организованог криминала и прања новца, стоји у нацрту закључака проширивању о којима расправљају министри ЕУ.

“Помањкање напретка на пољу слободе изражавања изазива све већу забринутост”, такође се подвлачи и каже да српске власти морају “јамчити безбједне услове неометаног упражњавања слободе изражавања и независности медија као приоритног задатка, укључујући јачање напора за истрагу напада на новинаре”.

Савјет министара ЕУ поздравља наново истакнуту преданост српске владе европским интеграцијама као стратешком циљу, истичу шефови дипломатија ЕУ и подвлаче да то дјелотворније и недвосмислено треба да се предочи и у јавној расправи.

“Хитно је потребан помак у раду независних тијела и демократских установа, укључујући и парламентарни надзор, као и уставне реформе”, навод се у нацрту и тражи “напредак у ваљаном раду независних тијела, демократских установа, парламентом надзору и уставној реформи”.

Такође се наводи да Савет министара поново позива Србију да се постепено усклади са заједничком спољном и безбједносном политиком ЕУ, у складу с преговарачким оквиром, “и првенствено преокрене садашње одступање од тога”. Ту се, прије свега мисли, на политику Србије према Русији, која је под санкцијама ЕУ.

Од Србије тражи и да се “уздржи од удаљавања од заједничке политике ЕУ о визама”, уз опаску да је “разлог забринутости” нова пракса Србије кад је ријеч о склапању споразума с државама у свијету.

Кад су у питању економске реформе, министри ЕУ повољно оцијењују напредак и охрабрују Србију да додатно побољша услове пословања, “ухвати се у коштац с јавним дугом и даље оде у спровођењу структурних реформи, нарочито у енергетици и транспорту, тржишту рада, пореској управи, јавним набавкака, укључујући приватизацију државних предузећа”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана