Srpskim policajcima 36, 5 godina zatvora za zločin u Belom Manastiru

Agencije
Srpskim policajcima 36, 5 godina zatvora za zločin u Belom Manastiru

Beograd - U Sudu za ratne zločine u Beogradu četvorica bivših srpskih policajaca iz nekadašnje SAO Istočna Slavonija osuđena su na ukupno 36,5 godina zatvora za ratni zločin i ubistvo najmanje šest hrvatskih civila u Belom Manastiru, u Hrvatskoj 1991. godine, prenose agencije.

Zoran Vukšić je osuđen na na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora, Slobodan Strigić na deset godina, Branko Hrnjak na pet godina, a Velimir Bertić na godinu i po zatvora, a svi su državljani Srbije.

Oni su, kao pripadnici Jedinice za posebne namjene iz sastava policijskih oružanih grupacija SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem, osuđeni za ubistvo hrvatskih civila Adama Barića, četiri člana porodice Čičak i ubistvo nenaoružanog starca Ive Maleke.

U obrazloženju presude se navodi da je sud utvrdio da su optuženi od avgusta 1991. do kraja te godine u Belom Manastiru počinili ratni zločin nad civilima, protivzakonita zatvaranja, zastrašivanje, teror, mučenje i nečovječno postupanje.

Sud je utvrdio da su optuženi civile tukli pendrekom, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme, prijetili im da će ih “operisati nožem”, izbijali im zube, tjerali ih da se međusobno tuku i gurali im pištolj u usta.

Tužilaštvo je zatražilo u završnoj riječi da se četvoro optuženih osudi na ukupno 53 godine zatvora, odnosno Vukšić na 20 godina zatvora, Strigić na 14 do 15 godina, Hrnjak na 13 do 14 godina, a Bertić na tri do četiri godine.

U optužnici od 24. juna 2010. godine navodi se da su Vukšić, Strigić, Hrnjak i Bertić, svi državljani Srbije, optuženi za ubistvo najmanje šest civila nesrpske nacionalnosti, protivzakonita zatvaranja, povređivanje tjelesnog integriteta, zastrašivanje, teror, mučenja i nečovječna postupanja.

Državno odvjetništvo Hrvatske ustupilo je 2008. godine srpskom Tužilaštvu za ratne zločine ovaj krivični predmet Županijskog suda u Osijeku, na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu učinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Suđenje je počelo krajem 2010. godine, a saslušano je 67 svjedoka.

Tužilaštvo najavljuje žalbu

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine najavilo je žalbu na prvostepenu presudu kojom su četvorica bivših srpskih policajaca osuđeni na ukupno 36,5 godina zatvora.

Tužilaštvo ističe da će se žaliti na sve odluke o kazni, osim u odnosu na prvooptuženog Zorana Vukšića, s obzirom na način izvršenja zločina i posljedice koje su nastupile.

U saopštenju Tužilaštvo napominje da je tražilo da osumnjičeni Zoran Vukšić, Slobodan Strigić, Branko Hrnjak i Velimir Bertić budu osuđeni na 53 godine zatvora za ovaj zločin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana