Српски ток градиће гасовод из Турске

Српски ток градиће гасовод из Турске 27.01.2018 09:48 | Срна

Београд - Предузеће "Јужни ток" које је било формирано због пројекта истоименог гасовода кроз Србију, ускоро ће бити преименовано у "српски ток" и са новим именом градиће трасу за гас од Бугарске до Србије, пише "Блиц".

Извор листа наводи да су преименовање компаније, као и њени нови задаци, договорени између државног руководства Србије и Русије.


Саговорник листа напомиње да ће и руски "Гаспром" издвојити одређена средства за подршку фирме "српски ток", а процјене су да би гасовод кроз Србију коштао нешто више од сто милиона евра.

Лист наводи да ће се због оваквих планова предузеће "Србијагас" задужити краткорочним кредитом од 15 милиона евра, а тај новац је намијењен за додатно увећање капитала.

Тако ће умјесто гашења компаније, која је фомирана 2011. године заједно са руским "Гаспромом" због изградње "јужног тока", она бити финансијски оснажена и поново активирана.

Другим ријечима, пише лист, "српски ток" ће се појавити у својству главног извођача радова друге трасе гасовода "Турског тока", одакле би од 2019. године требало да се Србија снабдијева гасом.

Из српског чворишта гас који пролази испод Црног мора ће се испоручивати и за друге земље југоисточне Европе, јер украјинска траса више неће бити у фунцкији.

Из "Србијагаса" нису жељели званично да коментаришу сазнања "Блица", док стручњаци тврде да је добро што се покрећу активности како би се изградио алтернативни гасовод© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица