Srpski kralj sintetičkih droga osuđen na 11 godina

Agencije
Srpski kralj sintetičkih droga osuđen na 11 godina

Beograd, Skoplje - Srpski doktor medicinskih nauka i magistar hemije Milan Zarubica, poznatiji kao “kralj sintetičkih droga”, koji je već dva puta osuđivan zbog proizvodnje sintetičke droge, ponovo je osuđen na 11 godina zatvora po sporazumnom priznanju krivice.

Zarubica je sporazum sklopio u Skoplju.

On je uhapšen prošle godine u selu Mala Rečica kod Tetova u ilegalnoj laboratoriji ekstazija. U toj laboratoriji nađeno je oko 300 kilograma gotovih tableta i sirovina za proizvodnju.

Poslije prvog hapšenja Zarubice i njegovih saradnika, među kojima su bili i njegov otac Filip i Ljubiša Lindo zvani Čombe, 4. februara 2003. godine, vjerovalo se da je drogu trebalo da proda kupcima iz Bugarske i Makedonije, ali se tokom istrage nije došlo do imena navodnih kupaca.

Njegova tadašnja “fabrika” proglašena je za najveću ilegalnu laboratoriju sintetičkih droga u Evropi. Tada je zaplijenjeno oko dva miliona tableta amfetamina i raznih supstanci u vrijednosti od desetak miliona dolara, a ovu akciju policije, kodnog imena “Beograd”, tadašnji srpski ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović i načelnik beogradske policije Milan Obradović okarakterisali su kao “najveći uspeh u istoriji srpske policije”. Akcija je inače sprovedena kada je iz američke Agencije za suzbijanje droga (DEA) došla informacija da u blizini glavnog grada Srbije u Staroj Pazovi postoji velika laboratorija za proizvodnju sintetičke droge.

Zbog ovoga je Zarubica osuđen pravosnažno na 11 godina zatvora.

Zarubica je po struci ljekar, a tokom devedesetih za kratko vrijeme je postao krupno ime u domaćoj industriji lijekova.

Vijest o njegovom hapšenju odjeknula je kao bomba u tadašnjim farmaceutskim krugovima, u kojima je, kako su pisali mediji, tada tridesetčetvorogodišnji Zemunac uživao veliki ugled.

U trenutku hapšenja vodio se kao vlasnik i suvlasnik još pet preduzeća za proizvodnju i uvoz lijekova i farmaceutske opreme. I dok je bio u zatvoru, Zarubica je nastavio sa “poslom”. Poslije operativnih informacija da je nastavio biznis, zatvorska uprava mu je dala povlašćeni status i slobodne vikende, upravo da bi bio uhvaćen na djelu. (Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana