Српски краљ синтетичких дрога осуђен на 11 година

Агенције
Српски краљ синтетичких дрога осуђен на 11 година

Београд, Скопље - Српски доктор медицинских наука и магистар хемије Милан Зарубица, познатији као “краљ синтетичких дрога”, који је већ два пута осуђиван због производње синтетичке дроге, поново је осуђен на 11 година затвора по споразумном признању кривице.

Зарубица је споразум склопио у Скопљу.

Он је ухапшен прошле године у селу Мала Речица код Тетова у илегалној лабораторији екстазија. У тој лабораторији нађено је око 300 килограма готових таблета и сировина за производњу.

Послије првог хапшења Зарубице и његових сарадника, међу којима су били и његов отац Филип и Љубиша Линдо звани Чомбе, 4. фебруара 2003. године, вјеровало се да је дрогу требало да прода купцима из Бугарске и Македоније, али се током истраге није дошло до имена наводних купаца.

Његова тадашња “фабрика” проглашена је за највећу илегалну лабораторију синтетичких дрога у Европи. Тада је заплијењено око два милиона таблета амфетамина и разних супстанци у вриједности од десетак милиона долара, а ову акцију полиције, кодног имена “Београд”, тадашњи српски министар унутрашњих послова Душан Михајловић и начелник београдске полиције Милан Обрадовић окарактерисали су као “највећи успех у историји српске полиције”. Акција је иначе спроведена када је из америчке Агенције за сузбијање дрога (ДЕА) дошла информација да у близини главног града Србије у Старој Пазови постоји велика лабораторија за производњу синтетичке дроге.

Због овога је Зарубица осуђен правоснажно на 11 година затвора.

Зарубица је по струци љекар, а током деведесетих за кратко вријеме је постао крупно име у домаћој индустрији лијекова.

Вијест о његовом хапшењу одјекнула је као бомба у тадашњим фармацеутским круговима, у којима је, како су писали медији, тада тридесетчетворогодишњи Земунац уживао велики углед.

У тренутку хапшења водио се као власник и сувласник још пет предузећа за производњу и увоз лијекова и фармацеутске опреме. И док је био у затвору, Зарубица је наставио са “послом”. Послије оперативних информација да је наставио бизнис, затворска управа му је дала повлашћени статус и слободне викенде, управо да би био ухваћен на дјелу. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана