Srpski i američki vojni informatičari na vježbi Sajber Tesla

Srna
Srpski i američki vojni informatičari na vježbi Sajber Tesla

Beograd - Vojska Srbije i Nacionalna garda Ohaja istovremeno u Srbiji i SAD izvode zajedničku vježbu "Sajber Tesla", saopšteno je iz Ministarrstva odbrane Srbije.

Srpski vojnici u Gornjem Milanovcu i američki u Kolumbusu djelovati kao jedan tim i da će svako od njih za svojim kompjuterom biti akter vojne vježbe "Sajber Tesla".


Ministarstvo odbrane je istaklo da će se učesnici vježbe nalaziti na dve geografske lokacije, koje su međusobno povezane internetom, a svoje zadatke izvršavaće na namjenski u uspostavljenoj zatvorenoj računarskoj infrastrukturi, prenosi "Politika".

Ova vježba se odvoja u okviru programa partnerstva Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, a težišne aktivnosti se tradicionalno izvode svake godine u septembru.

U ovoj vježbi biće angažovano oko 70 pripadnika Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i drugih državnih organa Srbije koji imaju nadležnost u oblasti informacione bezbjednosti, kao i osam pripadnika Nacionalne garde Ohaja.

Iz Ministarstva odbrane su navela da je "Sajber Tesla" multinacionalna komandno-štabna vježba, koja se realizuje sa aspekta saradnje u oblasti zaštite sajber prostora.

"Ciljevi vežbe su podizanje sposobnosti Vojske Srbije za reagovanje na sajber pretnje i saradnju sa ostalim državnim organima u tim aktivnostima", navodi Ministarstvo.

Dodaje se da je putem interneta omogućeno da vježbajuća jedinica bude multinacionalnog sastava i sinhronizovano djeluje u sajber prostoru nezavisno od geografske lokacije.

"Politika" piše i da istovremeno, zbog nastavka saradnje u sferi podoficirskog kora, u Centru za obuku podoficira u Pančevu boravi delegacija Podoficirske akademije Sedme armije Evropske komande Oružanih snaga SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana