Српски и амерички војни информатичари на вјежби Сајбер Тесла

Срна
Српски и амерички војни информатичари на вјежби Сајбер Тесла

Београд - Војска Србије и Национална гарда Охаја истовремено у Србији и САД изводе заједничку вјежбу "Сајбер Тесла", саопштено је из Министаррства одбране Србије.

Српски војници у Горњем Милановцу и амерички у Колумбусу дјеловати као један тим и да ће свако од њих за својим компјутером бити актер војне вјежбе "Сајбер Тесла".


Министарство одбране је истакло да ће се учесници вјежбе налазити на две географске локације, које су међусобно повезане интернетом, а своје задатке извршаваће на намјенски у успостављеној затвореној рачунарској инфраструктури, преноси "Политика".

Ова вјежба се одвоја у оквиру програма партнерства Војске Србије и Националне гарде Охаја, а тежишне активности се традиционално изводе сваке године у септембру.

У овој вјежби биће ангажовано око 70 припадника Министарства одбране, Војске Србије и других државних органа Србије који имају надлежност у области информационе безбједности, као и осам припадника Националне гарде Охаја.

Из Министарства одбране су навела да је "Сајбер Тесла" мултинационална командно-штабна вјежба, која се реализује са аспекта сарадње у области заштите сајбер простора.

"Циљеви вежбе су подизање способности Војске Србије за реаговање на сајбер претње и сарадњу са осталим државним органима у тим активностима", наводи Министарство.

Додаје се да је путем интернета омогућено да вјежбајућа јединица буде мултинационалног састава и синхронизовано дјелује у сајбер простору независно од географске локације.

"Политика" пише и да истовремено, због наставка сарадње у сфери подофицирског кора, у Центру за обуку подофицира у Панчеву борави делегација Подофицирске академије Седме армије Европске команде Оружаних снага САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана