Српска црква у Косовској Митровици у Бин Ладеновом компјутеру

Српска црква у Косовској Митровици у Бин Ладеновом компјутеру 20.11.2017 10:56 | Срна

Београд - Међу документима пронађеним у рачунару убијеног лидера терористичке Ал Каиде Осаме бин Ладена, које је објавила америчка Централна обавјештајна агенција (ЦИА), налази се фотографија Храма Светог Димитрија у Косовској Митровици и мапа града, пише београдска "Политика".

Прегледом 470.000 фајлова објелодањених 1. новембра ове године на сајту ЦИА, "Политика" је пронашла мапу Косовске Митровице, као и фотографију Храма Светог Димитрија у Косовској Митровици.

"Пронашли смо и банер на ком пише `Косово џихад - муслиманско истребљење косовских хришћана`, као и мапу Косова из доба Отоманског царства на којима су приказани Приштина и Вучитрн", наводи лист.

"Политика" пише да је претрагом интернета утврдила да су мапа Косовске Митровице и фотографија цркве у том граду првобитно објављени на сајту ББВ-ија у тексту под насловом "Косовски Срби се суочавају са тешким одлукама".

Ријеч је о репортажи о животу у сјеверном и јужном дијелу Митровице која је објављена 14. марта 2007. године, непуних мјесец дана послије једностраног проглашења независности Косова.

Компјутер у коме се налазе ови фајлови, откривен је у акцији америчких специјалаца у којој је 2011. године убијен вођа Ал Каиде у Пакистану, а садржи више стотина хиљада фајлова са документима, видео-снимцима и фотографијама.

Пензионисани професор Универзитета у Београду и стручњак за антитероризам Милан Мијалковски рекао је за лист да је одавно познато постојање плана 2020. Ал Каиде у којем се Балкан пројектује као дио будућег Калифата и да је вјероватно отуда интересовање Бин Ладена за Косово и Метохију.

Према његовим ријечима, вишегодишње истраживање дјеловања терористичке Ал Каиде показало је да су њихови оперативци углавном прикупљали информације о мјестима на које претендују и на којима могу да постигну ефекат тероризма© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица