Srbija za 100% povećala izvoz oružja

Agencije
Srbija za 100% povećala izvoz oružja

Beograd - Izvoz naoružanja iz Srbije je 2013. godine bio 100 odsto veći u odnosu na 2012. godinu, preliminarni su podaci koje je u srijedu saopštila načelnica u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Jasmina Roskić.

Na sjednici Odbora Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove, Roskić je kazala da je to "lep podatak i pohvala za domaću namensku industriju", s obzirom da je "sravnjena sa zemljom" u vreme bombardovanja SR Jugoslavije.  

Ona je navela da je Srbija najveći izvoznik naoružanja u regionu i da je zato pod stalnim monitoringom SAD i Velike Britanije.  

Odbor je danas razmatrao Predlog zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme i u načelu prihvatio taj vladin predlog.  

Roskić je kazala da je taj propis dugo pripreman i da su u njegovoj izradi učestvovali svi nadležni u postupku izdavanja dozvola, uključujući ministarstva trgovine, odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova, pravde, kao i Bezbjednosno-informativne agencije i Uprave carina, i evropski stručnjaci.  

Eksperti iz Belgije, Češke i Portugalije po nalogu Evropskog parlamenta su radili na reviziji predloženog zakona, a da su i SAD taj predlog zakona pozitivno ocjenile.

Šef poslaničke grupe Nove demokratske stranke Marko Đurišić najavio je podršku predloženom zakonu pogotovo ako se usvoje amandmani te stranke, ali i naveo da ne razumije zašto se taj predlog u parlamentu usvaja po hitnom postupku s obzirom da je pripremljen u vrijeme prethodnog skupštinskog saziva.  

On je kazao da je namjenska industrija u Srbiji veliki potencijal i naveo da je NDS na predloženi zakon, za koji je kazao da je u načelu dobar, podnio devet amandmana.  

Zamjenik predsjednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Bojan Kostreš iz Lige socijaldemokrata Vojvodine kazao je da je do sada na taj zakonski predlog podneto 19 amandmana, a da amandmani mogu da se podnose do početka rasprave o tom predlogu koji će biti sutra u 10 sati.  

Cilj predloženog zakona je uspostavljanje kontrole izvoza i uvoza naoružanja i vojne opreme. Nova rješenja određuju uslove izvoza i uvoza, transport i tranzit naoružanja i vojne opreme, postupak izdavanja dozvole i ovlašćenja nadležnih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana