Србија за 100% повећала извоз оружја

Агенције
Србија за 100% повећала извоз оружја

Београд - Извоз наоружања из Србије је 2013. године био 100 одсто већи у односу на 2012. годину, прелиминарни су подаци које је у сриједу саопштила начелница у Министарству трговине, туризма и телекомуникација у Влади Србије Јасмина Роскић.

На сједници Одбора Скупштине Србије за одбрану и унутрашње послове, Роскић је казала да је то "леп податак и похвала за домаћу наменску индустрију", с обзиром да је "сравњена са земљом" у време бомбардовања СР Југославије.  

Она је навела да је Србија највећи извозник наоружања у региону и да је зато под сталним мониторингом САД и Велике Британије.  

Одбор је данас разматрао Предлог закона о извозу и увозу наоружања и војне опреме и у начелу прихватио тај владин предлог.  

Роскић је казала да је тај пропис дуго припреман и да су у његовој изради учествовали сви надлежни у поступку издавања дозвола, укључујући министарства трговине, одбране, унутрашњих и спољних послова, правде, као и Безбједносно-информативне агенције и Управе царина, и европски стручњаци.  

Експерти из Белгије, Чешке и Португалије по налогу Европског парламента су радили на ревизији предложеног закона, а да су и САД тај предлог закона позитивно оцјениле.

Шеф посланичке групе Нове демократске странке Марко Ђуришић најавио је подршку предложеном закону поготово ако се усвоје амандмани те странке, али и навео да не разумије зашто се тај предлог у парламенту усваја по хитном поступку с обзиром да је припремљен у вријеме претходног скупштинског сазива.  

Он је казао да је намјенска индустрија у Србији велики потенцијал и навео да је НДС на предложени закон, за који је казао да је у начелу добар, поднио девет амандмана.  

Замјеник предсједника Одбора за одбрану и унутрашње послове Бојан Костреш из Лиге социјалдемократа Војводине казао је да је до сада на тај законски предлог поднето 19 амандмана, а да амандмани могу да се подносе до почетка расправе о том предлогу који ће бити сутра у 10 сати.  

Циљ предложеног закона је успостављање контроле извоза и увоза наоружања и војне опреме. Нова рјешења одређују услове извоза и увоза, транспорт и транзит наоружања и војне опреме, поступак издавања дозволе и овлашћења надлежних органа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана