Srbija u EU do 2025, a to misli i Makron

Agencije
Srbija u EU do 2025, a to misli i Makron

Talin - Predsjednik Francuske Emanuel Makron i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker smatraju da EU treba da do 2025. otvori vrata za nove članice sa Balkana.

To je zaključak interne analize koju je Junker podnio na nezvaničnom samitu EU sinoć u Talinu, pominjući Srbiju i Crnu Goru.

"Ako želimo veću stabilnost u našem susjedstvu, onda moramo održati ubedljivim i izglede za ulazak Zapadnog Balkana u članstvo", piše u Junkerovom dokumentu i kaže se da o tome postoji "važna saglasnost pošto obojica ističu potrebu da se do 2025. godine EU proširi na Zapadni Balkan".

Objašnjava se da Makron samtra da će "Unija morati da se otvori za zemlje Balkana čim one u potpunosti budu poštovale uslove pravne tekovine EU i zahtjeve koji se tiču demokratije".

Junker je analitički predstavio u čemu se - radi daljeg jačanja i integracije EU - podudaraju njegovi stavovi iz nedavnog godišnjeg izlaganja o stanju Unije, i predlozi Makrona za "obnovu Unije" i njeno ekonomsko i bezbjednosno jačanje "u svjetlu izazova u današnjem svijetu" - koje je predsjednik Francuske iznio u govoru u utorak.

Makron je svoje temeljite i sveobuhvatne zamisli o preuređenju cijele EU i naročito zone evra sinoć dodatno obrazložio šefovima država ili vlada zemalja Unije, a Junker im je podjelio svoju analizu.

U odjeljku o podudarnosti njegovih i Makronovih stavova o proširivanju članstva EU, Junker naglašava da je slijedeći korak da se "pripremi tle za proširivanje tokom idućeg mandata Evropske komisije" i naznačava da se to odnosi "na Srbiju i Crnu Goru". "To se mora usredsrediti na vladavinu zakona, temeljna prava i borbu protiv korupcije, kao i na ukupnu stabilnost tog regiona", podvlači predsjednik Evropske komisije.

Junker je, podsjetimo, ranije ovog mjeseca izjavio da se do 2019. EU neće širiti, odnosno da zemlje Zapadnog Balka nemogu da računaju na članstvo prije 2020.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana