Srbija razmatra uvođenje obaveznog vojnog roka

Agencije
Srbija razmatra uvođenje obaveznog vojnog roka

Beograd - Razmatramo da uvedemo obavezni vojni rok, ne na godinu dana, već na šest mjeseci ili tri mjeseca, rekao je juče predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je na aerodromu u Batajnici naveo da se razmatra mogućnost da se obavezni vojni rok uvede za oko tri godine, ali, kako je istakao to zavisi od više faktora, između ostalog i od finansijskih mogućnosti.

- Razmatramo uvođenje vojnog roka kako bi država imala mogućnosti da preventivno deluje na bilo koga ko bi pokušao da je bezbednosno ugrozi - naglasio je Vučić.

Prema njegovim riječima, u planu je da vojni rok traje od tri do šest mjeseci a ljudi koji bi odslužili vojni rok imali bi prednost u zapošljavanju u državnim i javnim službama.

Dodao je da se ne plaši medijske kampanje protiv eventualnog tromjesečnog služenja vojnog roka, jer je narod dovoljno pametan da prepozna dobre namjere i ko radi u njegovom interesu.

On je ukazao da je bio kritikovan prošle godine od nekih medija što Srbija nema jednogodišnji vojni rok, a danas, kada kaže da razmatra mogućnost ponovnog uvođenja vojne obaveze na tri mjeseca, govore mu da želi da uvede zemlju u rat.

- Do juče ste govorili da su vam deca postala slabići, jer nemaju vojnu obavezu. 'Ajde dogovorite se sa sobom šta hoćete od države u vazi sa pitanjem Kosova, ekonomije. Pošto ste govorili da je najvažnije pitanje rasta, a sada kada imamo najveći rast u Evropi, onda ni to nije važno - rekao je Vučić.

Vučić je izjavio da ne brine o tome koliku podršku ima u vezi sa pitanjem rješavanja kosovskog problema, jer, kako je ocijenio, dobri državnici se ne rukovode time ko ide za njima, nego koliko će učiniti za svoj narod.

Stigli MiG-ovi iz Rusije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je na Aerodromu u Batajnici svečanom prijemu dva remontovana MiG-a 29, koje je Srbija nabavila od Rusije. Tom prilikom rekao da je “skoro zaplakao” kada ih je vidio.

- Prvi put smo videli snažna krila Srbije, prva dva, primljena u operativnu upotrebu, koje smo dobili iz Rusije. Na još šest MiG-ova 29 rade srpski i ruski stručnjaci i po prvi put ćemo na paradi izaći sa osam MiG-ova 29, a imamo mi i tri miga 21 - rekao je predsjednik Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana