Srbija ne pristaje na ucjene Brisela

Srna
Srbija ne pristaje na ucjene Brisela

Beograd - Srbija neće prihvatiti ucjenjivačke prijedloge Brisela za nastavak evropskih integracija, pa makar cijena bila da taj proces bude zamrznut na duže vrijeme, pišu beogradske “Večernje novosti”.

List navodi da je ovo čvrst stav vlasti u Beogradu, nakon “nepristojne ponude” predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, poslate diplomatskim kanalima, da pristane na nastavak dijaloga sa kosovskim Albancima, čak i ako Priština ne povuče pogubnu odluku o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije, a zauzvrat bi joj bila otvorena tri poglavlja u pregovorima za pristupanje EU.


Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je za “Novosti” da je Srbija u odnosu na sprovedene aktivnosti u oblasti vladavine prava, u poglavljima 23 i 24, zaslužila otvaranje najmanje tri nova poglavlja, od ukupno sedam, koje je u potpunosti pripremila.

“Politika štapa i šargarepe, prema našem pregovaračkom procesu, u ovim okolnostima, postala je prevaziđena i nadam se da će se EU i države članice sa više političkog takta odnositi prema Srbiji kao ozbiljnom kandidatu i pouzdanom partneru i time poslati bolje poruke našim građanima”, istakla je Joksimovićeva.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar trgovine Rasim Ljajić smatra da se nastavlja stara matrica - da Brisel ne pritiska onoga koga treba, već koga može. “Na taj način Brisel gubi status medijatora u dijalogu i narušava sopstveni kredibilitet”, naveo je Ljajić za “Novosti”.

On ističe da nije riječ samo o tome da Priština ne ispunjava do sada postignute dogovore, već da zbog političkih razloga postavlja nove prepreke na putu slobodne trgovine koje štete svima.

“Ovakvi potezi dovode u pitanje celi dijalog i proces normalizacije odnosa Srba i Albanaca”, ukazao je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana