Србија: Троје несталих, мало воде за пиће

Б92, РТС, Танјуг
Србија: Троје несталих, мало воде за пиће

Кладово - Три особе се и даље воде као нестале у поплавама које су погодиле Кладово и околна мјеста, каже за Б92 предсједник општине Кладово Радован Арежина.

Слаба киша и даље пада на овом подручју. "И даље је веома тешко у селу Грабовица. Пумпе за воду су стигле, али нису довољне и ниво воде у том селу и даље расте", каже он.

Министар полиције Небојша Стефановић стигао је у Брзу Паланку, одакле иде у село Грабовица, јавља репортер Б92 с мјеста збивања.

Предсједник општине Кладово каже да су успјели да уклоне наносе блата с пута ка Текији, тако је пут сада проходан и може се стићи од Кладова до Београда.

Према његовим ријечима, оно што им је сада потребно јесте флаширана вода, јер им постојеће залихе полако нестају, као и храна.

"Нестаје нам флаширана вода коју бисмо допремили до одсечених села, јер цистерне не могу да стигну до њих. До неких места се може стићи само великим војним камионима, а остала села снабдевамо чамцима преко Дунава", каже Арежина.

Ситуација од Кладова до Неготина је и даље веома тешка. Најтежа ситуација тренутно је у селу Грабовици, гдје се очекује постављање понтонског моста. У овом мјесту се практично направило језеро, а вода достиже дубину и до метар и по.

У Текију стижу храна и вода бродом из Кладова. Тешка ситуација у селима Бољетин и Орешковица у околини Мајданпека.

Ситуација се полако стабилизује у општинама у којима је проглашена ванредна ситуација, казао је агенцији Бета начелник сектора за ванредне ситуације у
Министарству унутрашњих послова Србије Предраг Марић.

Он је казао да у току ноћи није било нових евакуација и да је пут Текија-Кладово, који је до сада био закрчен, мало раскрчен и проходан, "додуше тешко проходан".

Марић је казао да је киша стала и да су двије велике пумпе "Војводина-вода" стигле до села Грабовица и да се наставља испумпавањем воде и чишћењем онога што су бујице нанеле.

Пробијен путни правац према Кладову

Начелник Управе за ватрогасне и спасилачке јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Горан Николић изјавио је да је ноћ протекла мирно, да су становницима Грабовице достављени вода и лекови и да је механизација успјела да пробије путни правац према Кладову код Текије.

Николић је за Пинк рекао да то још не значи да је тај пут проходан, јер је неопходно санирање огромног клизишта, које и даље представља потенцијалну опасност.

Он је прецизирао да је у Грабовици остало око 50 одсто становништва, подсјетивши да је до сада евакуисано око 400 људи из четири мјеста, а да је још између 200 и 300 њих само напустило куће и отишло код рођака.

Николић је указао на помоћ коју су пружили жандармерија, горска служба, ватрогасна друштва и хуманитарни српско-руски центар из Ниша.

Он је подсјетио да је послије мајских поплава закључено да има мало тимова за поплаве - само пет, због чега је сачињен пројекат да сваки регион има такав тим и додао да не зна када ће то заживјети, јер је за то потребан новац.

Николић је додао да, на срећу, овакве бујичне поплаве овога пута нису однијеле већи број жртава.

Он је указао на то да вода стоји и угрожава куће у Грабовици, а да Текија, која је удаљена више од 25 километара од Кладова, личи на Крупањ, јер је "блатњава лава наишла и покрила куће".

Потребна помоћ радио-аматера

Угроженим подручјима у околини Кладова неопходна је помоћ радио-аматера како би се обезбједила квалитетна комуникација међу спасилачким екипама, рекао је данас Танјугу радио-аматер из Пирота Милан Радовановић.

"Неопходно нам је људство, пре свега радио-аматери, да се прикључе организацији радио-мреже за опасност у Кладову, па позивамо све радио-аматере да се јаве на телефон 063/141-00-93", казао је Радовановић, који се од јуче, заједно са својом опремом, ставио на располагање Кризном штабу у Кладову.

Овај члан Радио-клуба Пирот добровољно се упутио у поплавама и бујицама угрожена подручја како би помагао спасилачким екипама.

"Од јуче сам овде и већ данас са колегом из Бора крећемо на терен како би постављали технику, а све у циљу обезбеђивања квалитетне комуникације међу спасилачким екипама, што је од велике важности с обзиром да у оваквим ситуацијама уобичајени видови комуникације попут мобилне телефоније и слично често закажу", казао је Радовановић.

Пиротски радио-аматери су учествовали и у акцијама за вријеме катастрофалних поплава у Обреновцу, гдје су такође обезбјеђивали комуникацију између спасилачких екипа.

На великим ријекама нема опасности од поплава

Директор "Србијавода" Горан Пузовић изјавио је данас да на великим ријекама нема никаквих опасности од поплава, јер су водостаји Дунава, Саве и Мораве сада у домену средњих и средње високих за ово доба године.

Пузовић је рекао да то значи да је количина воде у тим ријекама повећана, али да је испод границе редовне одбране од поплава.

Директор "Србијавода" је указао на прогнозу да ће у наредна три-четири дана ситуација бити стабилна, јер вјероватно неће бити падавина, али да се оне поново очекују за викенд.

Говорећи о сливу Мораве, Пузовић је упозорио да би могло евентуално да се догоди да се, уколико буде већих падавина, у појединим мјестима створи бујица која би могла негдје да направи проблем.

Пузовић очекује да ће, због великих количина воде које стижу из БиХ и Хрватске, на Сави бити редовна одбрана од поплава, а најавио је да ће се пратити ситуација и на Дунаву.

На питање да ли у дјеловима Србије, који су погођени у мајским поплавама, постоји опасност због нових падавина, Пузовић је рекао да су обављени најхитнији радови и да ових дана почињу тендери и отворени поступци јавне набавке.

Пузовић очекује да се у наредних 15-20 дана заврши 30-40 тендера, како би се обавили неопходни радови у дјеловима западне и централне Србије, који су били најтеже погођени, како би се спремно дочекао неки нови велики поплавни талас.

Подсјетивши да ове године ниједан дио Србије није остао поштеђен у великим поплавама, Пузовић је указао на то да се, према најави Републичког хидрометеоролошког завода, очекивало да ће пасти 40-50 литара по квадратном метру, а да је до јуче пало између 160 и 200 литара.

Директор "Србијавода" је додао да је још раније упозоравао да ће ове године бити проблема с бујичним токовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана