Slučaj od kog zavise odnosi SAD i Srbije

Agencije
Slučaj od kog zavise odnosi SAD i Srbije

Ispred potpredsjednika SAD Džoa Bajdena i premijera Srbije Aleksandra Vučića na stolu u Vašingtonu kao jedna od važnijih tema naći će se "slučaj Bitići".

Slučaj u kome su pripadnici srpske policije 1999. godine ubili tri američka državljanina albanskog porijekla predstavlja jednu od prepreka u odnosima Srbije i SAD, a prethodnih dana je u Kongresu SAD inicirana i nova rezolucija koja treba da se naglasi da je ostvarivanje pravde u slučaju Bitići glavni faktor poboljšanja odnosa između dvije zemlje.

Tekst rezolucije praktično je istovijetan kao u onoj iz 2013. godine, a veoma značajno je vreme njenog donošenja - inicirana je samo nekoliko dana pred prvu zvaničnu posjetu Vučića Sjedinjenim Američkim Državama.

Braća Ilija, Agron i Mehmet Bitići rođeni su u Čikagu, a pridružili su se tzv. "Atlantskoj brigadi" Oslobodilačke vojske Kosova u aprilu 1999. Uhapšeni su u SRJ, a zatim i ubijeni iste godine, a za njihovu smrt dosad niko nije odgovarao.

Kako je navedeno u prvoj rezoluciji, od Vlade Srbije i nadležnih organa se traži da riješavanje ovog slučaja bude postavljeno kao prioritet, SAD će posvetiti resurse kako bi "pomogle i pratile" napore Srbije, a postignut napredak u razrješenju ovog slučaja, ili njegov izostanak, trebalo bi da ostane značajan faktor u određivanju daljeg razvoja odnosa između SAD i Republike Srbije.

Takve stavove ponovio je ovih dana kongresmen Li Zeldin i naveo da je njegova kancelarija blisko sarađivala s porodicom Bitići.

Govoreći u ime porodice, Fatos Bitići je rekao da je "frustriran činjenicom što srpski politički vrh štiti osumnjičene na visokim funkcijama".

"Ova rezolucija je jasna poruka o odlučnosti SAD. Premijer Vučić će morati da odgovori zašto nije ništa preduzeo kao i o svom bliskom odnosu sa Goranom Gurijem Radosavljevićem tokom svoje posjete Vašingtonu", rekao je Bitići.

Premijer Vučić se osvrnuo na ovaj slučaj danas, kada je i potvrdio da će predsjednik Komisije za istragu ubistava novinara Veran Matić biti uključen u riješavanje tog slučaja.

Kako je rekao, Matić je, između ostalog, pokazao inicijativu i u rješavanju slučaja ubistva novinara Slavka Ćuruvije.
"Nije realno da se taj slučaj rasvetli do mog odlaska u SAD, ali bilo bi dobro da se taj slučaj reši", rekao je Vučić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana