Сложна браћа ухваћена у шверцу гаћа

Политика
Сложна браћа ухваћена у шверцу гаћа

Београд - У прошли понедjељак у Србији су ухапшени један цариник и један полицајац због примања мита.

Они су, како Политика пише, "пали" када је дубинска контрола царине зауставила возило пуно робе које је ушло у Србију преко прелаза Ђала.

Комби натоварен са 880 килограма гаћа, мајица и пиџама имао је и отпремнице из кинеског предузећа "Еуро донг шан" из Будимпеште, а роба је била намијењена предузећу Сложна браћа на бувљој пијаци у Панчеву.

Тек када су цариници браћу са комбијем и робом вратили на гранични прелаз, признали су им да су прешли границу плаћајући царинику и полицајцу мито- а не царину.

"Ко с медом ради за руке му се лепи", једна је од најчешћих изрека која се користи као оправдање онима који примају мито. Народ у те подмитљиве најчешће убраја баш царинике, полицајце, љекаре...

Све оне који могу да вас оглобе или да вам прогледају кроз прсте како ви не бисте гледали кроз затворске решетке. И сама царина, упаво да би спречила овакве марифетлуке, 2003. основала је Одјељење унутрашње контроле, с циљем да почисти у свом двориштву.

"Циљ нам је да коначно станемо на пут предрасудама које постоје о цариницима, који су заиста непрестано изложени искушењима", каже начелница Одјељења унутрашње контроле Управе царина Србије Соња Лазаревић и указује да се мора водити рачуна о томе да корупција захвата и оне који треба да је сузбијају.

"Нема говора о томе да се на царини ради о масовној појави примања мита. Управа царина има око 3.000 запослених, а у дугом периоду од 10 година кажењено је око 400 службеника", каже Лазаревић и додаје да корумпираних појединаца има у свакој професији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана