Скупштина Србије изабрала Мају Гојковић

Б92, Танјуг
Скупштина Србије изабрала Мају Гојковић

Београд - Функционерка СНС Маја Гојковић изабрана је данас, са 194 гласа, за нову предсједницу Скупштине Србије. Изабрано је и шест потпредсједника.

Против њеног избора гласало је 14 посланика из редова ДС, док их је девет било уздржано и то посланика са листе Нове демократске странке, док у сали није било присутно 29 посланика.

Скупштина је без расправе за потпредсједнике изабрала Верољуба Арсића и Игора Бечића из СНС, из редова демократа Гордану Чомић, која је ту функцију обављала и у претходном сазиву, из НДС Нинослава Стојадиновића, из СДПС Владимира Маринковића, а из ПУПС Константин Арсеновић, који је такође био потпредсједник у прошлом сазиву.

Посланици су јавно, прозивком, гласали за све потпредсједнике одједном, пошто је претходно постигнут договор о кандидатима за те функције. За избор је гласало 213 посланика, против је био један, док су два посланика била уздржана.

Потпредсједници су затим заузели мјесто за столом предсједавајућег. За секретара парламента, са 199 гласова "за", изабрана је Јана Љубичић, која је и у прошлом сазиву обављала ту функцију.

Након што је изабрана за предсједницу највишег законодавног тијела Србије, Гојковићева је преузела предсједавање сједници. Том приликом, најприје се захвалила свима који су гласали за њу.

"Велика је привилегија бити први међу једнакима...пажљиво сам слушала дискусију и шта су колеге посланици који нису гласали за мене рекли, а пажљиво сам слушала, мада то може да звучи чудно, и ћутање", казала је она.

Новоизабрана предсједница Скупштине Србије је изјавила да ће истрајати у томе да сви посланици без обзира на то да ли су у владајућој коалицији или опозицији буду једнаки у правима и одговорностима. Она је казала и да се њени циљеви не разликују од циљева њених претходника и да су то првенствено даљи развој демократије у парламенту и Србији, и духа толеранције.

"Користим прилику да вам обећам да ћу истрајати у томе да посланици буду једнаки у правима и одговорностима без обзира да ли су у владајућој већини или опозицији. Слику парламента не може да ствара само један човек већ и сви ви који ћете радити са мном", истакла је она.

Скупштина Србије формирала је данас и четири одбора - за уставна питања и законодавство, за спољне послове, за правосуђе и Административни одбор, чиме је за данас завршен рад парламента. Конституисање тих одбора неопходно је због усвајања закона о влади и о минситарствима, чије је усвајање у пленуму услов за формирање владе.

У скупштинску процедуру стигле су измјене закона о влади и министарствима а будућа влада ће имати 16 министарстава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана