Скриниг поглавља 31 на чекању због сарадње Београда и Москве

Танјуг
Скриниг поглавља 31 на чекању због сарадње Београда и Москве

Београд - Србија више од четири године чека извјештај Европске комисије о скринингу за поглавље 31 које се односи на заједничку спољну, безбједносну и одбрамбену политику ЕУ, а трн у оку је сарадња Србије и Русије.

Иако је нацрт тог документа одавно готов, он би, међутим, ускоро могао да се пише испочетка, пишу “Вечерње новости”, позивајући се на незваничне информације.

Лист пише да Литванија, једна од држава која је због руског питања најжешћи кочничар отварања преговора о поглављу 31, предлаже управо да се извјештај о скринингу поново скроји или ажурира и ту Србији поставе услови који ће задовољити све чланице ЕУ, како би се одблокирао тај процес.

У текстру се наводи да су сарадња Србије и Русије и чињеница да Београд није увео санкције Москви, “трн у оку” највећим заговорницима ембарга Кремљу у оквиру ЕУ, а то су Пољска и бивше совјетске републике које су данас у Унији - Литванија, Естонија и Летонија.

У дипломатским круговима у Бриселу говори се и да Њемачка, иако нема тврд став као балтичке земље и Пољаци, такође, не гледа благонаклоно на низак ниво усаглашености Србије са одлукама и декларацијама Брисела које се тичу Русије.

Тачније, Србија се није придружила ниједној од девет декларација које се директно или индиректно тичу Москве, а које је Брисел усвојио у првој половини године, а од укупно 32 спољнополитичка документа у којима је тражено усаглашавање, Србија је одбила чак 18.

Појединим чланицама смета и развијена војно-техничка сарадња Србије и Русијом, заједничке војне вјежбе, а замјерају чак и сарадњу српског Министарства унутрашњих послова и руске Федералне службе безбједности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана