Сјеверна Кореја најавила јачање »нуклеарне моћи«

Агенције
Сјеверна Кореја најавила јачање »нуклеарне моћи«

Сеул - Сјеверна Кореја је најавила данас како ће појачати своју "нуклеарну моћ" у одговору на непријатељску политику Вашингтона, истичући да је очигледно како САД намјеравају да изврше инвазију на ту земљу под изговором њеног кршења људских права.

Неке земље чланице УН апеловале су у четвртак на Савјет безбједности да размотри извођење Сјеверне Кореје пред Међународни кривични суд због злочина против хуманости, на основу извјештаја УН објављеног у фебруару, преноси Ројтерс.

Пошто је намјера САД да изврши инвазију на Сјеверну Кореју постала очигледна "идеја денуклеаризације Корејског полуострва више није валидна", саопштио је портпарол министарства спољних послова Сјеверне Кореје за агенцију КЦНА.

Он је додао како ће напори да се ојача одбрамбена војна моћ Сјеверне Кореје бити удвостручена.

Поменуто истраживање УН ситуације у Сјеверној Кореји резултирало је извјештајем о раширеним злоупотребама, укључујући затвореничке логоре, систематска мучења, изгладњивања и  убијања, које се могу поредити са злодјелима из нацистичке ере.

Мало је вјероватно да би то могло да доведе до реаговања Међународног кривичног суда јер би Кина највјероватније употребила вето како би то спријечила.

Сјеверна Кореја је досад извела три нуклеарне пробе, а вјерује се да располаже материјалом за дванаестак атомских бомби, али да још не располаже технологијом за инсталирање нуклеарних глава на крстареће ракете.

Неименовани портпарол министарства спољних послова није поменуо налазе америчког Федералног истражног бироа (FBI) како Сјеверна Кореја стоји иза сајбер напада на Сони пикчерс.

Тај студио је отказао приказивање комедије о убиству сјевернокорејског вође Ким Џонг Уна, након што су највећи ланци биоскопа одбили да га приказују због пријетњи хакера.

Сјеверна Кореја је критиковала планирано приказивање тог филма као "чин рата", али је један њен дипломата у УН негирао тврдње да ова земља има икаквог удјела у сајбер нападу на Сони пикчерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана