Сијево “да” за војнотехничку сарадњу, Србија набавља беспилотне летјелице

Танјуг
Сијево “да” за војнотехничку сарадњу, Србија набавља беспилотне летјелице

Пекинг - Предсједник Кине Си Ђинпинг Србије дао је данас “зелено свјетло” за војнотехничку сарадњу са Србијом, пренио је предсједник Србије Александар Вучић новинарима у Пекингу.

“То значи набављање различитог наоружања, где ћемо ми под повољним условима да тражимо набавку онога што је најпотребније за нашу земљу”, рекао је Вучић.

Предсједник Србије истиче да “неће да хитају”, јер је, каже, много новца већ потрошено у те сврхе претходне и ове године.

“А, вероватно ћемо и следеће године, и за опрему и за радарско опремање и оружје и ракете наших авиона и хеликоптера, али и за опремање војника у оквиру пројекта ''1.500'', о којем смо говорили. Сада се то шири на опремање 3.000 војника”, рекао је Вучић.

“Две беспилотне летелице већ набављамо. Тражили смо од Кинеза да нам дају трансверну технологију и 'ноу хау' за наше Пегазе, кој су слабо летели, да научимо како да их опремимо и наоружамо и користимо у другачијим условима”, рекао је Вучић.

На питање новинара о кинеској верзији ракета С-300, Вучић је казао да Србија размишља о кинеским ракетама средњег домета “земља ваздух”, које су, како је рекао, изванредне ракете.

“Размишљамо. Морамо о томе да разговарамо и са неким другим светским силама. Мали смо превише да бисмо се доводили у ситуацију да нам кажу да узимамо нешто што они не воле да виде, а не можемо да издржимо санкције или било шта слично. Али, смо спремни да разговрамо о томе”, рекао је Вучић.

Вучић каже да су ”размишљали о три батерије које су састављене од по три дивизиона”.

“Али, видећемо да не узлазимо у то, али би тиме снага Србије у заштити свога неба и до четири, пет или шест пута била већа него данас са свом ловачком авијацијом коју смо набавили у последње време и са свим модернизацијма и реконстркцијама које су и даље у току”, каже Вучић.

“Да сачекамо, радимо на томе, за нас је важно да научимо како наши људи са Војнотехничког инситута и наших компанија могу да ураде да и авион Врабац може да нам лети у осматрање и Пегаз да наоружамо”, додао је.

Навео је да ће за десет година будућност ратовања бити у беспилотним летјелицама “самоубицама”, како не би људи гинули.

Додао је да вјероватно битка на Кошарама, на примјер, не би могла да се понови на тај начин за 10 година, пошто се све мијења.

“Србија је већ данас значајно снажнија него пре 20 година, а за пет и 10 година очекујете много већу снагу наше земље”, поручио је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана