Сијарто се обратио присутнима на српском: Част је бити овде

Агенције
Сијарто се обратио присутнима на српском: Част је бити овде

Београд - Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто поручио је вечерас на скупу "Будућност Србија" у Београду да су Срби и Мађари данас пријатељи.

Сијарто се одазвао позиву за учешће на скупу, иако је данас Велики петак пред Ускрс, за вjернике који тај празник славе по грегоријанском календару. Према његовим ријечима, српско-мађарски односи не тако давно су представљали тешко питање, а до промена је дошло захваљујући личним напорима.

"Поштовани господине председниче, драги српски пријатељи, добар дан вам желим. Дозовилите да се захвалим Вучићу и СНС на позиву. Част је бити овде. До пре неколико година је било незамисливо да мађарски министар спољних послова буде гост у кампањи владајуће странке. То што данас стојим овде показује да све ствари можемо да решимо ако верујемо у то", рекао је Сијарто, који је говор одржао на српском језику.

"Садашњи председник Србије, премијер Мадјарске, лидери Фидеса и СНС и Савез војводјанских Мадјара - сви су они заједно томе допринели. Хвала им за то", поручио је Сијарто.

Он је додао да је вријеме да се препозна да је много више аргумената за сарадњу Србије и Мадјарске, него против. Сијарто, који се окупљенима у више наврата обратио са "драги пријатељи", примјетио је и да Европа све више јача, и навео да је разлог за то једноставан - владе се, каже, воде националном политиком и то упркос свим притисцима.

"Јакој средњој Европи, потребна је снажна Србија", поручио је Сијарто. Он је рекао да је свима јасно да је Србија све јача и јача, а да је, измедју осталог, јача и то што они који је воде нису занемарили националне интересе. "Због тога сам сигуран да ћемо, ми Мадјари и Срби, бити у будућности способни за велика дела", рекао је Сијарто. Разлог за то види у томе што, каже, и једни и други делимо вредности, поносни смо на своју домовин, историју, веру, верско наследје, које смо спремни да одбранимо. Шеф мађарске дипломатије је указао и да је политичка стабилност изузетно значајна вредност и за Мађарски и за Србију.

"Велика је то вредност у данашњим временима, што се види и из тога што многи желе да је одзму од нас, спољашњим уплитањем, изазивањем немира, гомилом лажи. Оваквих покушаја је недавно било у Мађарској, али су сви били безуспешни. Сигуран сам да ће тако бити и у Србији", поручио је Сијарто. Он је додао да Мађари веома цене председника Србије Александра Вучића, јер на заједницу војвођанских Мађара гледа као на "извор енергије", што Србија обезбјеђује више права мађарској националној заједници од свих суседа.

На сличан начин, додао је, Мађарска је поносна на српску заједницу у тој земљи, свјесна српског индентитета, који је обогаћује. Сијарто је поручио да је Србија заслужила да што прије буде чланица ЕУ.

"Да је до нас, већ бисте постали чланица Уније", поручио је он и истакао да је неприхватљиво да Србији држе лекције и тиме вјештачки успоравају преговоре о придруживању.

"Ви сте права, поносна, европска нација, што сте више пута доказали. Вашим приступањем, ЕУ ће бити јача и на томе ћемо годинама пред нама заједно радити са вама и председником Вучићем", навео је Сијарто. "Живела Србија, живело пријатељство спрског и мађарског народа", закључио је Сијарто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана