Šešelj odbio da učestvuje u procesu

Tanjug
Šešelj odbio da učestvuje u procesu

Hag - Treće suđenje Vojislavu Šešelju po optužnici za nepoštovanje suda ekspresno je završeno, nakon što je Šešelj odbio da izloži odbranu, prenosi Tanjug.

Šešelj je odmah po početku suđenja, tvrdeći da mu sud krši procesna i statusna prava, rekao sudijama da mogu odmah da donesu presudu i najavio da će uložiti žalbu.

Pošto je Šešelju sud dao priliku da svjedoči i izloži završnu riječ koju je optuženi odbio, predsjedavajući sudija Stefan Treksel je suđenje proglasio okončanim.

Šešelj je za nepoštovanje suda optužen zato što je odbio više naloga Tribunala da sa svoje internet stranice ukloni četiri knjige i druge dokumente u kojima je otkrio identitet zaštićenih svjedoka iz glavnog procesa po optužnici za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-1993.

Sudija je danas Šešelja pozvao da svjedoči u svoju odbranu, a da ga niko ne ispituje, što je on odbio zato što Tribunal nije prihvatio da u sudnici bude njegov referent za predmet Nemanja Šarović.

Sudije su odlučile da je predmet suviše jednostavan i da referent nije potreban.

- Vi nastavljate da drastično kršite moja procesna prava, kojih ja neću da se odreknem ... Ni u jednom procesu pred Haškim tribunalom nije se desilo da referent za predmet bude nepotreban ... Možete odmah unijeti u zapisnik da je optuženi odbio da iznese odbranu, zato što su mu uskraćena osnovna prava i sve je gotovo - rekao je Šešelj.

On je tvrdio i da mu je Tribunal “onemogućio da se brani”, kao i da je sud “neobjektivan” zato što je u dva prethodna procesa zbog nepoštovanja suda kao tužioce angažovao dvoje “prijatelja suda” iz Kanade, dok njemu ne dozvoljava da ima referenta za predmet.

Presudu Šešelju, Tribunal će izreći naknadno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana