Шешељ до Хага у кућном притвору?

Новости
Шешељ до Хага у кућном притвору?

Војислав Шешељ би до евентуалног изручења Хашком трибуналу могао да буде у кућном притвору, а држава ће за то вријеме покушати да због тешко нарушеног здравља оптуженика, одложи његов пут у Шевенинген.

Како  незванично сазнајемо, то је могућ редослијед потеза послије изненадне одлуке Жалбеног вијећа Трибунала да захтјева од српске владе хапшење и изручење лидера радикала, пишу Новости.

Према информацијама, држава ће се према оптуженику односити као да први пут иде у Хаг. То значи да је неопходно да се саслуша у претходном поступку, као и да му се, евентуално, изрекне мјера притвора у Србији, док се не заврши процес екстрадиције. Због болести и неопходне хемотерапије коју је почео да прима, извјесније је да ће му бити одређена мјера кућног притвора.

Истовремено, Влада ће обавијестити Трибунал о Шешељевом тешком здравственом стању и затражиће од њих званично образложење, шта се то промијенило па је оптуженик напрасно оздравио откако су га пустили да чека пресуду са слободе.

Ипак, Жалбено вијеће Трибунала које тражи хапшење и изручење, у допису Министарству правде Србије наводи да Шешељево здравствено стање не може да спријечи његов повратак у ћелију.

Очекује се да у наредним данима правни заступници вође СРС поднесу жалбу на одлуку о изручењу, којом би такође могло да се додатно "купи вријеме".

На питање шта ће се догодити уколико се Шешељ у скорије вријеме не појави у Хагу, у информативној служби Трибунала нам је речено да "немају коментар":

„Још увијек очекујемо одлуку Жалбеног вијећа. Чим будемо имали нове информације за јавност, одмах ћемо вам их прослиједити".

Док чека да се поново одмрси "хашко клупко", Шешељ ће се данас појавити у Вишем суду у Београду, на суђењу замјенику предсједника СРС Немањи Шаровићу, због паљења заставе САД у новембру 2012. године.

Шешељ најављује правну борбу против изручења, а уколико дође до хапшења понавља да ће "морати да га носе на аеродром":

„Боравком 12 година у притвору, без првостепене пресуде, угрожено је моје право на суђење у разумном року. Да нисам био у притвору, да сам се бранио са слободе, опет је прекршено то моје право. Не планирам да своју болест износим као аргумент у своју корист јер се нигде не осећам тако добро као у судници", рекао је Шешељ.

Брамерц квари извештај?

Како сазнајемо, није искључено да хашки тужилац Серж Брамерц негативно интонира извјештај о сарадњи Србије са Трибуналом уколико Шешељ не буде изручен у наредним данима.

Министар правде Никола Селаковић обавестио је Брамерца, који је јуче завршио посјету Београду, да је захтјев Жалбеног вијећа за повратак Шешеља у притворску јединицу, званично стигао у Министарство правде.

Селаковић је истакао да ће Влада Србије поступити у складу са домаћим законима и принципима међународног права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана