Шешељ: Могу ме изручити само у кавезу

Шешељ: Могу ме изручити само у кавезу 13.12.2017 10:35 | Срна

Београд - Лидер Српске радикалне странке /СРС/ Војислав Шешељ рекао је да данас неће присуствовати жалбеном претресу пред судом у Хагу и да га тај трибунал више не интересује, нагласивши да Србија може да га изручи само у кавезу.

Шешељ каже да добровољно неће отићи у Хаг, а да је на властима у Београду да га изруче или одбију да то учине уколико то суд у Хагу од њих затражи.

„Могу ме испоручити само везаног у кавезу“, рекао је Шешељ за телевизију „Пинк“ и додао да је одбио и да учествује у претресу путем видео-линка.

Он каже да данашњу расправу о жалби тужилаца на првостепену ослобађајућу пресуду неће ни гледати.

„Немам времена. Уопште ме не интересује. Пресуду ће ми послати поштом и друго ме ништа не интересује“, рекао је Шешељ.

Он каже да суд у Хагу данас може да потврди његову ослобађајућу пресуду или да је обори, али да не може да је преиначи, јер би поступак морао да се води испочетка.

„Да би пресуда пала, тужилац мора да докаже да је дошло до кршење права или да је погрешно утврђено чињенично стање, а он то не може да докаже“, рекао је Шешељ.

Он је указао да је погажено његово право на суђење у разумном року, као и да су му кршена многа друга права.

„Ослобађајућа пресуда не може да промени моје негативно мишљење о Хашком трибуналу који је осудио пуно невиних људи“, поручио је Шешељ.

Шешеља ће по службеној дужности данас пред Трибуналом заступати бранилац која је именован како би се обезбједило да његова процедурална права буду поштована, али не смије да се мијеша у суштину процеса.

Претресно вијеће Хашког трибунала ослободио је 31. марта прошле године Шешеља кривице за злочине над несрбима у Хрватској, Војводини и БиХ од 1991. до 1993. године.

Тужилаштво је 2. маја 2016. године поднијело своју најаву жалбе на првостепену пресуду Механизму за међународне кривичне трибунале, који је насљедник Хашког трибунала.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица