Selaković: Iza Haškog tribunala ostaje gorak ukus

Srna
Selaković: Iza Haškog tribunala ostaje gorak ukus

Beograd - Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković rekao je da poslije gotovo četvrt vijeka rada iza Haškog tribunala ostaje "gorak ukus i teška slika" toga da su najviše osuđivani oni koji su najviše stradali.

Komentarišući to što su Srbi u Hagu osuđeni na ukupno više od 1.000 godina zatvora, a da su sa druge strane oslobođeni Ante Gotovina, Mladen Markač, Ramuš Haradinaj, Naser Orić, Selaković je rekao da poslije četvrt vijeka rada iza Haškog tribunala ostaje "gorak ukus".


"To kažem i kao pravnik, i kao čovek, i kao Srbin", rekao je Selaković za Radio-televiziju Srbije.

On je istakao da su Srbi najviše stradali u ratovima na ovim prostorima, ali i da su najveće žrtve raspada Jugoslavije.

"Ne bih ulazio u pojedinačne peresude. Činjenica je da će konačni sud o tome šta je obeležilo njegov rad i koliko je on bio uspešan ili neuspešan dati istorija i o tome će suditi generacije koje dolaze", rekao je Selaković.

On je naveo da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa predsjednikom Haškog tribunala Karmelom Ađijusom izrazio spremnost Srbije da omogući da njeni državljani izdržavaju kaznu u svjoj zemlji i istakao zabrinutost zbog tretmana srpskih državljana u Hagu.

"Ađijus je rekao da ne postoji način da se izbegne postupanje po zahtevu Haškog tribunala koji prestaje sa radom za dva meseca, te u slučaju dva radikala ostaje na snazi zahtev za izručenje Vjerice Radete i Petra Jojića", rekao je Selaković.

Komentarišući Ađijusovu ocjenu o neprihvatljivosti angažmana generala Vladimira Lazarevića na Vojnoj akademiji, Selaković je istakao da ne vidi ništa sporno u aktivnostima generala Lazarevića, koji je izdržao kaznu i vratio se u zemlju.

"Pozvan je da održi jedno predavanje, nije bio predavač", rekao je Selaković.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana