Састали се кинески и сјевернокорејски представници

Срна
Састали се кинески и сјевернокорејски представници

Шангај - Вишерангирани кинески званичник Сонг Тао састао се данас у Пјонгјангу са сарадником сјевернокорејског лидера Чое Ронг Хаеом, којем је пренио жељу Кине да буду унапријеђени традиционално пријатељски односи између двије земље.

Према наводима кинеских медија, Тао је у посјети Пјонгјангу у име кинеског предсједника Си Ђинпинга како би сјевернокорејске званичнике обавијестио о недавно одржаном Конгресу кинеске Комунистичке партије и другим питањима од заједничког интереса.

Двије земље су спору око нуклеарног и ракетног програма Сјеверне Кореје и амерички предсједник Доналд Трамп затражио је од Пекинга да изврши притисак на Пјонгјанг.

Тао је први вишерангирани кинески представник у посјети Пјонгјангу након више од годину дана, али медији истичу да се очекује да ће он током састанка са Хаеом изнијети питање сјевернокорејских ракетних и нуклеарних проба.

Међутим, у извјештају кинеске Комунистичке партије о састанку двојице званичника не помињу се ова питања већ дуготрајни односи између Пекинга и Пјонгјанга.

У извјештају се напомиње да су се званичници сагласили да су међусобне везе "заједничко благо два народа".

У кратком извјештају корејске новинске агенције КЦНА о састанку истиче се да је Тао својим домаћинима пренио жељу Кине "за развој традиционално пријатељских земаља". Нису наведени други детаљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана