Samit u Beogradu: Najviše Srba, iz BiH dvoje

Tanjug
Samit u Beogradu: Najviše Srba, iz BiH dvoje

Beograd - Za Samit premijera Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope i Ekonomsko-trgovinski forum prijavljeno je 6.588 učesnika iz 17 zemalja sa 402 delegacije.

Prema presjeku stanja organizatora sačinjenog tri dana uoči skupa u Beogradu kao najbrojnije su bile najavljene delegacije Srbije (87), Poljske (50) i Kine (37) članova delegacije, a najmanje predstavnika najavile su Bosna i Hercegovina (dvoje), Letonija (6) i Estonija (7) članova.

Najavljeno je učešće 1.136 predstavnika 496 kompanija, a najviše njih dovele su Kina - 321, Srbija - 308, Slovenija - 16 i Bugarska - 11.

Samit i Ekonomski forum prati gotovo hiljadu predstavnika medija među kojima je najviše srpskih i kineskih.

Premijer Kine Li Kećijang izjavio je da svi učesnici Samita vjeruju da saradnja sa Kinom ne doprinosi samo njihovim zemljama već i sveukupnim odnosima Kine i EU.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će građani Srbije osjetiti značajne koristi od dogovora koji su danas postignuti na Samitu Kine i 16 zemalja CEE.

Svjetski mediji objavljuju da je Samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu dio ambicije Srbije da postane kineska kapija za Balkan i Evropu.

Samit Kina-Balkan daje dodatan značaj Srbiji da slijedi evropski put, istakao je premijer Aleksandra Vučić u autorskom tekstu na blogu "Fajnenšel tajmsa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana