Самит у Београду: Највише Срба, из БиХ двоје

Танјуг
Самит у Београду: Највише Срба, из БиХ двоје

Београд - За Самит премијера Кине и 16 земаља централне и источне Европе и Економско-трговински форум пријављено је 6.588 учесника из 17 земаља са 402 делегације.

Према пресјеку стања организатора сачињеног три дана уочи скупа у Београду као најбројније су биле најављене делегације Србије (87), Пољске (50) и Кине (37) чланова делегације, а најмање представника најавиле су Босна и Херцеговина (двоје), Летонија (6) и Естонија (7) чланова.

Најављено је учешће 1.136 представника 496 компанија, а највише њих довеле су Кина - 321, Србија - 308, Словенија - 16 и Бугарска - 11.

Самит и Економски форум прати готово хиљаду представника медија међу којима је највише српских и кинеских.

Премијер Кине Ли Кећијанг изјавио је да сви учесници Самита вјерују да сарадња са Кином не доприноси само њиховим земљама већ и свеукупним односима Кине и ЕУ.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је да ће грађани Србије осјетити значајне користи од договора који су данас постигнути на Самиту Кине и 16 земаља ЦЕЕ.

Свјетски медији објављују да је Самит Кине и 16 земаља централне и источне Европе у Београду дио амбиције Србије да постане кинеска капија за Балкан и Европу.

Самит Кина-Балкан даје додатан значај Србији да слиједи европски пут, истакао је премијер Александра Вучић у ауторском тексту на блогу "Фајненшел тајмса".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана