Сахрана некадашњег премијера Републике Српске Крајине сутра у Добриљу

Срна
Сахрана некадашњег премијера Републике Српске Крајине сутра у Добриљу

Београд - На Новом гробљу у Београду данас су се породица и пријатељи некадашњег предсједника Владе Републике Српске Крајине Борислава Микелића опростили од познатог политичара и привредника, који ће сутра бити сахрањен у родном Добриљу код Костајнице у БиХ.

Испраћају посмртних остатака присуствовали су и Микелићеви сарадници из политичког, привредног и спортског живота, као и поштоваоци његовог дјеловања у свим сферама живота и рада.


Новинар Ратко Дмитровић истакао је да је Микелић био јединствена појава у српској политици са друге стране Дрине и Дунава, али и у српској привреди и спорту.

"Оно што га је одвајало од других, конкретно ако говоримо о српском народу и ако говоримо о тој идеји, којој је он припадао - левици и назови комунистичкој и социјалистичкој, Боро је једини којег ја познајем, а да му није важнији идеолошки образац од порекла, односно од српског народа", рекао је Дмитровић.

Према његовим ријечима, нико из корпуса српског народа није водио рачуна о националним интересима, а да је истовремено био члан Савеза комуниста попут Микелића.

Дмитровић је напоменуо и да то показује случај из 1989. године када је Славица Бајан у Сабору Хрватске, која је тада још социјалистичка, затражила да Срби буду избачени из Устава Хрватске као конститутивни народ.

"Једини који се јавља и назива то правим именом је Боро Микелић, а подржао га је само Јово Каблар, тада председник општине Книн", рекао је Дмитровић.

Према његовим ријечима, то је завршило тако што је изгласано да Срби буду избачени из хрватског устава.

"То је било пре вишестраначја и пре рата, а Микелић је тада напустио Сабор и вратио мандат", рекао је Дмитровић.

Он је додао да је Микелић и по много чему другом био јединствен, подсјетивши на привредне успјехе предузећа "Гавриловић" из Петриње од кога је, како је рекао, направио европски и свјетски бренд.

Микелић, који је био предсједник Владе Републике Српске Крајине од априла 1994. до јула 1995. године, преминуо је у Београду у 79. години.

Рођен је 1939. године у Добриљу крај Костајнице у БиХ, а у Другом свјетском рату његова породица је тешко страдала тако да је одрастао у сиротиштима у Словенији и Хватској.

Испраћају су присустовали и предсједник Документационо информационог центра "Веритас" Саво Штрбац и Дарко Младић, син генерала Ратка Младића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана