SPC zabrinuta za Ohridsku eparhiju

B92, Tanjug
SPC zabrinuta za Ohridsku eparhiju

Beograd - Sabor SPC saopštava da je uznemirujuća nova eskalacija progona svještenstva Ohridske arhiepiskopije i apeluje na domaću i međunarodnu javnost da to spriječi.

Vladika bački Irinej je rekao da posebno uznemiruje eskalacija progona protiv Orhridske ariepiskopije, “što se ogleda ne samo u kazni zatvora koju već izdržava vladika Jovana Vraniškovski nego i juče izvršenim novim hapšenjima čak i rodbine pojedinih velikodostojnika”.

On je rekao novinarima u Patrijaršiji da je o svemu tome Sabor SPC izdao poseban apel domaćoj i međunarodnoj javnosti i svim činiocima koji se bave zaštitom ljudskih prava i sloboda izrazivši nadu da će se “makedonske vlasti urazumiti”.

“Nadamo se da će se vlasti Makedonije ipak urazumiti, ne toliko zbog naših protesta jer znamo iz iskustva koliko oni ozbiljno uzimaju u razmatranje naše apele i proteste, nego zbog toga što se stanje korumpiranog sudstva i policijski uticaj u njemu ne mogu sakriti od međunarodne zajednice”, rekao je on.

Sabor SPC apelovao je na predstavnike svih demokratskih država, OEBS-a i institucija i organizacija za zaštitu ljudskih prava i verskih slobada “da pruže svaki vid pomoći i podrške kako bi se progon protiv arhiepiskopa Jovana i svih pritvorenih igumanija, monaha i monahinja što prije prekinuo”.

Time bi, navodi se u apelu, konačno bio spriječen pogrom vjerskih sloboda koje državne vlasti u Makedoniji sprovode nad pripadnicima pravoslavne Ohridske arhiepiskopije.

Šestorici saradnika vladike Ohridske arhiepiskopije SPC Jovana Vraniškovskog, osumnjičenih za krivično djelo pranje novca, izrečena je mjera pritvora, a trinaestorici su oduzete putne isprave nakon saslušanja kod istražnog sudije, saopštio je prethodno skopski sud.

Petoro od šest osumnjičenih, kojima je nakon jučerašnjeg saslušanja izrečena mjera pritvora, su nedostupni policiji, a pod istragom je i Udruženje za unapređenje građanskih i vjerskih sloboda “Anastasija” iz Nižepole, koju su formirali slijedbenici Vraniškovskog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana