SPC ne priznaje “novu crkvu” u Ukrajini

Srna
SPC ne priznaje “novu crkvu” u Ukrajini

Beograd - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej izjavio je da Srpska pravoslavna crkva /SPC/ neće priznati “novu crkvu” stvorenu u Ukrajini. “Nećemo ih priznavati”, rekao je patrijarh Irinej za televiziju “Rusija 1”.

Na pitanje da li je od poglavara ukrajinske “nove crkve” Epifanija dobio poziv da prisustvuje ustoličenju, patrijarh Irinej je rekao da su oni poslali poziv, ali da im je odgovoreno da predstavnici SPC ne žele da prisustvuju.

Ustoličenje poglavara “nove crkve” Ukrajine mitropolita Epifanija održano je danas u Crkvi Svete Sofije u Ukrajini, a ceremoniji su prisustvovali najviši ukrajinski zvaničnici, među kojima predsjednik Petro Porošenko, članovi Vlade, kao i Julija Timošenko, kandidat za predsjednika, prenosi “Sputnjik”.

Svečanosti su prisustvovali i predstavnici drugih vjerskih organizacija u Ukrajini, među kojima i poglavar ukrajinske grko-katoličke crkve Svjatoslav Ševčuk i predstavnik Carigradske pravoslavne crkve mitropolit galijski Emanuil.

Početkom januara, vaseljenski patrijarh Vartolomej je ukrajinskom mitropolitu Epifaniju u Istanbulu predao tomos - dekret o autokefalnosti kojim se novoj Pravoslavnoj crkvi Ukrajine dodjeljuje nezavisnost u odnosu na Rusku pravoslavnu crkvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana