САД траже гаранције да споразум о КиМ неће утицати на БиХ?

Танјуг
САД траже гаранције да споразум о КиМ неће утицати на БиХ?

Београд - Београд и Приштина немају неограничену слободу у дијалогу, поручено је у четвртак из Амбасаде САД у Приштини, а аналитичари тај став тумаче као упозорење да никакво коначно рјешење неће бити примјењено без сагласности Америке и, посебно, да ће важити само за Косово, а не и за земље у региону.

Изјавом да ће САД препустити Београду и Приштини да постигну договор о КиМ, али да двије стране неће имати неограничену слободу у дјеловању, Америка показује да је незаобилазан чинилац у рјешавању косовског проблема, без чије сагласности неће бити верификовано било какво рјешење, сматра предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.

''Америка као најутицајнији чинилац на КиМ упозорава и Београд и Приштину да ће од Вашингтона на крају зависити да ли ће евентуални договор бити примењив'', рекао је Дрецун за Тањуг.

Он став амбасаде САД види и као упозорење да могуће рјешење косовског питања не смије да се попут ''домино ефекта'' одрази на друге земље у региону.

''Мислим да се изјавом циља на БиХ која би, или барем њени делови, можда покушала да примени решење које би се постигло са КиМ'''', навео је Дрецун.

Душан Пророковић из Института за међународну политику и привреду запажа да се Амбасада огласила неколико дана после изјаве Милорада Додика о рјешењу КиМ и статуса Републике Српске.

Он то тумачи као поруку САД да би, у случају постизања споразума о разграничењу Срба и Албанаца, Београд морао да пружи гаранције да се исти принцип неће примјењивати на БиХ, односно Републику Српску.

''Очигледно је како су ту изјаву схватили у Вашингтону и отуда оваква реакција. У том контексту вероватно би се тражило од Београда да пружи гаранције да се такав концепт не може користити у БиХ'', навео је Пророковић.

Оглашавање амбасаде у Приштини, а поводом спекулација о размјени територија, Дрецун тумачи и као потврду сагласности Америке да се између Београда и Приштине коначно постигне споразум на компромисан начин.

Амерички званичници су, како примјећује, то наговештавали и раније изјавама да ће САД прихватити разговоре Београда и Приштине и да неће наметати своје рјешење, али да ће се изјаснити да ли им одговара такво рјешење.

За Дрецуна је најважније да је Вашингтон сагласан да тренутно стање није дугорочно одрживо и да је, како каже, јасно да Београд неће прихватити самопроглашену независну државу.

''Најутицајнија земља око косметског проблема прихватила је став Београда да мора да се разговара и постигне решење и то је велики напредак'', закључује Дрецун.

Душан Пророковић оцјењује да је порука америчке амбасаде такође опомена Београду и Приштини да рјешење за КиМ треба да буде у складу са ранијим ставовима САД .

Пророковић је увјерен да америчка дипломатија неће одступати од раније дефинисаних смерница за рјешавање косовске кризе и јасно исказаног става да САД подржавају независност Косова у постојећим границама.

''Њихов циљ је потпуна легитимизација и легализација сатуса Косова у међународним односима и мислим да ту неће бити великих промена'', рекао је Пророковић за Тањуг.

Професор Факултета политичких наука Драган Ђукановић каже да се САД враћају на првобитну позицију, која подразумијева одређена ограничцења када је ријеч о дијалогу Београда и Приштине.

''Америка је међу првима признала независност Косова, а мислим да се поменута ограничења односе на територијалну композицију Косова'', рекао је Ђукановић за Тањуг.

Он предвиђа да ће се Вашингтон у наредном периоду позивати на закључке Контакт групе из 2005. године о томе да нема поделе Косова, као ни припајања Косова другим државама.

Узимајући у обзир конфузне поруке о границама које су стизале из Приштине последњих дана, Ђукановић оцијењује да САД између осталог и поручују косовској страни да од њихових максималистичких циљева нема ништа.

''Читали смо на Тњиттеру различите Тачијеве поруке, од тога да неће бити промјене граница до тога да ће бити корекције границе према југу Србије. Мислим да преко амбасаде у Приштини САД шаљу сигнал да од тога нема ништа'', закључио је Ђукановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана