САД: Одбачена тужба против Хрватске

САД: Одбачена тужба против Хрватске 29.09.2017 16:47 | Агенције

Чијаго - Окружни суд у Чикагу одбацио тужбу у предмету у којем се од Хрватске тражи одштета од 3,5 милијарди долара за наводно одузету имовину Јеврејима, Србима и Ромима

То је објавило хрватско Министарство спољних и европских послова, преноси "Вечерњи лист".

Тужба "Лалић и други против Републике Хрватске", која је покренута крајем марта 2016. и која тражи накнаду за жртве усташког режима, њихове насљеднике и родбину, одбачена је након четири одржана рочишта у фази расправе о формалним претпоставкама за вођење спора.

Иако је тужба одбачена прије расправе о меритуму спора, Министарство спољних и европских послова Хрватске понавља да Република Хрватска, како то јасно стоји и у Изворним основама Устава Републике Хрватске, није насљедник Независне Државе Хрватске те да као таква не сноси и не може сносити било какву одговорност за злочине почињене током тог раздобља.

Приватну тужбу група америчких грађана покренула је против једне државе, чланице Европске уније.

Пошто се прољетос у медијима појавила информација о тужби у Чикагу, амерички адвокат Џонатан Леви рекао је за Балканску истраживачку регионалну мрежу (БИРН) да је она неважећа и да је његовим клијентима Лизабет Лалић и Богдану Кљаићу, чија се имена налазе међу подноситељима тужбе, украден идентитет.

Адвокат заступа двоје клијената у случају против Ватикана, од кога потражују новац који су усташе положиле у Ватиканску банку. Он је рекао и да је најмање још троје наводних тужитеља умрло и да претпоставља да ни они нису знали за тужбу. Према његвоим ријечима, Лалић и Кљајић не желе да туже Хрватску, која је по међународном праву држава насљедница Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица