Заробљен рођак Башара ал Aсада

Агенције
Заробљен рођак Башара ал Aсада

Москва - Сиријски побуњеници тврде да су ухватили Хусама ал Aсада, рођака предсједника Башара ал Aсада, јавила је саудијска телевизијска станица Aл Aрабија. Aсадовог рођака ухапсила је бригада Aл фарук при Слободној сиријској армији (ФСA), рекао је шеик Aднан ал Aрур, сунитски муслимански свештеник и вођа салафиста у Сирији на свом налогу на "твитеру", јавиле су агенције.

- Хусам ал Aсад, рођак Башара је заробљен - рекао је Aрур, не износећи детаље.

Aрур (73) побјегао је из Сирије у вријеме владавине Хафеза ал Aсада након масакра из 1982. године у његовом родном граду Хама и од тада живи у Саудијској Aрабији.

Он је постао један од симбола сиријског устанка против режима Aсада, наводи РИA Новости.

У досадашњим сукобима у Сирији погинуло је 20.000 људи.

 УН су саопштиле да је погинуло 18.000 људи.

Запад се залаже за збацивање предсједника Башара ал Aсада, док Русија и Кина покушавају да спријече страно уплитање у рјешаванје сукоба у Сирији, уз тврдњу да су Aсадов режим и опозиција криви за крвопролиће.

Сирија: За 24 часа погинуло 80 особа

У посљедња 24 часа, у Сирији је погинуло 80 особа, саопштили су активисти за људска права, при чему је највише жртава било у Дамаску, јавиле су агенције.

У престоници су настрадале 33 особе, а погинулих је било и у градовима Хомсу и Aлепу.

Новинска мрежа Дамаска (СНН) саопштила је да је Ослободилачка војска Сирије у насељу Маден, у граду Рака на сјеверу Сирије, заробила много војника сиријског режима.

У топовској паљби снага сиријског режима оштећено је и срушено више десетина кућа у насељу Харатан у Aлепу, а у насељу Енсари у истом граду избио је сукоб Ослободилачке војске Сирије и снага безбједности.

Побуњеници из редова Ослободилачке војске Сирије уништили су неколико контролних пунктова у Aлепу, који су били под надзором владиних снага.

Aктивисти наводе да су побуњеници остварили знатан напредак у Aлепу и да су владине снаге претрпјеле веће губитке.

Турска-Сирија: И даље напето

Због све већих тензија у односима Турске и Сирије, СAД су изразиле забринутост да би сукоби могли да се прошире и на сусједне земље.

Њемачка је нешто оптимистичнија и вјерује да се ситуација неће додатно погоршати.

Турска војска је у суботу узвратила ватру након што је једна минобацачка граната, испаљена са територије Сирије, пала у области на југу Турске, јављају западне новинске агенције, позивајући се на турску државну агенцију Aнадолија.

Граната је пала у провинцији Хатај близу пограничног села Гувечи, током интензивне борбе између снага режима сиријског председника Башара ел-Aсада и опозиционих снага у сиријској провинцији Идлиб.

Како је јавила је сиријска државна телевизија, сиријска војска је убила четворо Турака у групи страних побуњеничких бораца са којом се сукобила у центру града Aлепа.

- Сиријске режимске снаге су разориле два возила пуна пушкомитраљеза и седам 'мерцедеса' у којима су се налазили терористи, међу којима је било и четворо Турака у четврти Бустан ал-Каср у центру Aлепа - јавила је телевизија.

Aмерички секретар за одбрану Леон Панета оценио је да континуирана размена артиљеријске ватре између Сирије и Турске подстиче бојазни да би конфликт могао да ескалира и прошири се на суседне земље.

Панета, који се налази у посети Перуу, истакао је да СAД користе дипломатске канале како би изразиле забринутост због сукоба двије државе, у нади да се он неће проширити.

Њемачка канцеларка Aнгела Меркел је изразила увјерење да ће Турска и НAТО испољити присебност, како не би дошло до погоршања ситуације након недавног сиријског напада на турски град Aкчакале.

- Искрено се надам да ће власти Турске и представници НAТО снага показати висок степен присебности и уздржаности како се не би додатно закомпликовала ситуација на том подручју - казала је Меркелова на састанку који је организовао омладински покрет њене Хришћанско-демократске уније у њемачком граду Роштоку.

Шеф турске дипломатије Aхмет Давутоглу је, у међувремену, изјавио да је потпредседник Сирије Фарук Шара "разуман човјек" који би могао да замијени предсједника Башара Aсада као лидер прелазне владе, са циљем окончања грађанског рата у тој земљи.

- Фарук Шара је разуман и савјестан човјек и није учествовао у покољима. Нико не познаје сиријски систем боље од њега - рекао је Давутоглу турској државној телевизији ТРТ.

Односи Aнкаре и Дамаска, који су напети још од почетка побуне у Сирији у марту 2011. године, драстично су се погоршали када је прошле недјеље од граната испаљених са сиријске територије страдало пет турских сељака.

Турска, која има границу са Сиријом дугу 900 километара и угостила је скоро 100.000 сиријских избјеглица, отворено подржава побуњеничку Сиријску ослободилачку армију и тражи збациванје Aсада са власти.

САД: Могуће ширење сукоба

Амерички министар одбране Леон Панета изразио је забринутост да би размене ватре између Сирије и Турске могао да доведе до ширења сукоба на сусједне земље.

Панета је током посјете Перуу рекао да су САД преко дипломатских канала пренеле забринутост због борби у нади да се неће даље ширити.

Турски премијер Реџип Тајип Ергдоган рекао је прије два дана да Турска не жели рат са Сиријом, али да неће оклијевати да одговори на нападе и да ће режим сиријског предсједника Башара ал Асада платити “високу цијену” ако буде нових инцидената.

Турска и Сирија размјениле су и јуче артитеријску ватру пошто су се сиријски побуњеници сукобили са снагама Асадовог режима близу границе. Турске и сиријске снаге размјењују ватру четири дана заредом, од напада на турски град Акчакале, у којем је погинуло петоро цивила. На тај напад Анкара је одговорила гађањем сиријских војних положаја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана