Руски амбасадор у СБ УН: То је велико кршење Р1244

Срна
Руски амбасадор у СБ УН: То је велико кршење Р1244

Њујорк - Стални представник Русије при УН Василиј Небензја вечерас је на сједници Савјета безбједности УН позвао на хитно повлачење одлуке о формирању “косовске војске”, јер, како је навео, постоји опасност понављања оружаног конфликта у региону.

“Излазак на сцену оружаних снага Косова представља пријетњу миру и безбједности у региону и може изазвати нови оружани конфликт”, упозорио је Небензја на ванредној сједници Савјета безбједности о ситуацији на Косову и Метохији.

Он је указао да одлука самопроглашеног Косова да створи војску представља флагрантно кршење резолуције 1244, која захтијева апсолутну демилитаризацију покрајине.

“Резолуција садржи јасан захтјев о демилитаризацији свих оружаних група косовских Албанаца и допушта боравак на подручју Косова искључиво мултинационалних контингената под међународном контролом. Одлука о трансформацији снага безбједности Косова у оружане снаге представља флагрантно кршење резолуције 1244 Савјета безбједности која остаје главни међународно правни документ за рјешавање косовског проблема”, закључио је Небензја.

Он је рекао да дијели забринутост Србије, указавши да је Кфор селективан у испуњавању свог мандата, пренијели су београдски медији. Руски амбасадор је рекао и да је Европа “килаво” реаговала на стварање војске Косова, што је, како је навео, разочаравајуће.

“То је неодговорна и дволична политика која је прешла опасну црту”, нагласио је руски представник у Савјету безбједности УН. Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи рекао је да се ништа ванредно није догодило прошле недјеље и да је војска требало да буде формирана и раније.

“Одлука о формирању војске није погрешна, чак је закаснила пет година”, рекао је Тачи и додао да су каснили јер су “чекали добру вољу оних који то нису показали”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана