Руска војна база у Србији промијенила би геополитичку ситуацију

Срна
Руска војна база у Србији промијенила би геополитичку ситуацију

Москва - Руски политолог Олег Бондаренко изјавио је да је прије посјете руског предсједника Владимира Путина Србији разматрана могућност отварања руске војне базе у Србији, што би знатно измијенило геополитичку ситуацију на Балкану.

"Прије посјете /Путина Србији/ активно разматрана могућност отварања руске војне базе у Србији. То би могло значајно измијенити геополитичку ситуацију на цијелом Балкану", рекао је он и додао да је Путинова посјета Србији има безусловну политичку вриједност.

Уколико војна сарадња не буде у скорије вријеме објављена, Бондаренко оцјењује да ситуација на Балкану може за Русију бити изгубљена, преносе руски медији.

"То је питање од неколико година", рекао је он, напомињући огроман притисак Запада на Вучића да призна самопроглашено Косово.

Он је нагласио да је Русија заинтересована да на Балкану одржи мир и свој утицај, те додао да у Србији има много више америчког и британског утицаја, него руског.

Главни економски интерес Русије је, како је рекао, у придруживању Србије пројекту изградње гасовода "Турски ток", што ће се догодити чим му се прикључи Бугарска.

"За сада, то је питање Софије, а не Москве и Београда", рекао је он и подсјетио да је прије четири године Бугарска у посљедњи моменат изашла из пројекта "Јужни ток" под огромним притиском Американаца.

Он је оцијенио да је посјета Путина показала подршку лично Александру Вучићу, којем је она сада веома потребна.

Бондаренко је закључио да је у интересу Русије - примирити противничке стране и одржати статус-кво на Балкану, као и непризнавање самопроглашеног Косова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана