Ruska humanitarna misija od sljedeće godine u Srpskoj i na Kosmetu

Srna
Ruska humanitarna misija od sljedeće godine u Srpskoj i na Kosmetu

Beograd - Šef „Ruske humanitarne misije na Balkanu“ Branimir Nešović rekao je da će Misija svoje socijalne i obrazovne projekte od iduće godine širiti i na teritoriju Republike Srpske, ali i na Kosovo i Metohiju.

Nešović je naveo da će projekat „Ruski kutak“, koji se sprovodi od 2015. godine, a koji je usmjeren ka stvaranju još tješnje veze između srpskog i ruskog naroda, od iduće godine zaživjeti na teritoriji Republike Srpske, gdje je već dogovoren projekat oko povećanja energetske efikasnosti bolnice u Bileći, prenosi „Sputnjik“.


„U 2018. godini Misija će nastaviti sa projektom koji realizujemo već dve godine - žPametne učionice ruskog jezikaž pri školama i dečijim vrtićima. Ovaj projekat planiramo da proširimo i u Republiku Srpsku, ali i na Kosovo i Metohiju“, rekao je Nešović.

On je dodao da će realizacije projekata na Kosovu i Metohiji ići preko Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, sa kojima je Misija u oktobru potpisala memorandum o saradnji.

Nešović je rekao da Misija planira da na Kosmetu iduće godine otvori jednu ili dvije „Pametne učionice“ u mjestima i naseljima gdje se ruski jezik već uči, te da će jedna od njih biti najvjerovatnije realizovana u Zubinom Potoku.

„Planiramo i nekoliko projekata u oblasti zdravstva. Oni će sigurno biti usmereni na sever Kosova i Metohije, a plan je i da se obezbedi jedno sanitetsko vozilo za potrebe srpskih enklava na Kosmetu“, dodao je Nešović.

On ne vidi moguće probleme u realizaciji ovih projekata na Kosovu i Metohiji, bez obzira na to što su u posljednje vrijeme albanski mediji dosta pisali o tome kako Rusija preko humanitarnih misija ulazi sve dublje među kosovske Srbe.

„Ne vidim zašto bismo imali problema budući da su svi naši projekti iz oblasti socijale, a to znači da na taj način pomažemo ne samo Srbima, već i Albancima koji žive na Kosovu i Metohiji, posebno onima koji se i sada leče u domovima zdravlja i bolnicama kojima planiramo da pomognemo“, rekao je Nešović.

On je dodao da Misija u principu nije nacionalno opredijeljena, već pomaže onima kojima je pomoć potrebna.

„U ovom trenutku su to, nažalost, Srbi, a ako se promeni situacija i ako ta pomoć bude potrebna i Albancima i njima ćemo pomoći“, dodao je Nešović.

Ruska humanitarna misija do sada je realizovala oko 20 projekata u Srbiji, čija je vrijednost donacija iznosila oko pola miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana