Руска хуманитарна мисија од сљедеће године у Српској и на Космету

Срна
Руска хуманитарна мисија од сљедеће године у Српској и на Космету

Београд - Шеф „Руске хуманитарне мисије на Балкану“ Бранимир Нешовић рекао је да ће Мисија своје социјалне и образовне пројекте од идуће године ширити и на територију Републике Српске, али и на Косово и Метохију.

Нешовић је навео да ће пројекат „Руски кутак“, који се спроводи од 2015. године, а који је усмјерен ка стварању још тјешње везе између српског и руског народа, од идуће године заживјети на територији Републике Српске, гдје је већ договорен пројекат око повећања енергетске ефикасности болнице у Билећи, преноси „Спутњик“.


„У 2018. години Мисија ће наставити са пројектом који реализујемо већ две године - жПаметне учионице руског језикаж при школама и дечијим вртићима. Овај пројекат планирамо да проширимо и у Републику Српску, али и на Косово и Метохију“, рекао је Нешовић.

Он је додао да ће реализације пројеката на Косову и Метохији ићи преко Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, са којима је Мисија у октобру потписала меморандум о сарадњи.

Нешовић је рекао да Мисија планира да на Космету идуће године отвори једну или двије „Паметне учионице“ у мјестима и насељима гдје се руски језик већ учи, те да ће једна од њих бити највјероватније реализована у Зубином Потоку.

„Планирамо и неколико пројеката у области здравства. Они ће сигурно бити усмерени на север Косова и Метохије, а план је и да се обезбеди једно санитетско возило за потребе српских енклава на Космету“, додао је Нешовић.

Он не види могуће проблеме у реализацији ових пројеката на Косову и Метохији, без обзира на то што су у посљедње вријеме албански медији доста писали о томе како Русија преко хуманитарних мисија улази све дубље међу косовске Србе.

„Не видим зашто бисмо имали проблема будући да су сви наши пројекти из области социјале, а то значи да на тај начин помажемо не само Србима, већ и Албанцима који живе на Косову и Метохији, посебно онима који се и сада лече у домовима здравља и болницама којима планирамо да помогнемо“, рекао је Нешовић.

Он је додао да Мисија у принципу није национално опредијељена, већ помаже онима којима је помоћ потребна.

„У овом тренутку су то, нажалост, Срби, а ако се промени ситуација и ако та помоћ буде потребна и Албанцима и њима ћемо помоћи“, додао је Нешовић.

Руска хуманитарна мисија до сада је реализовала око 20 пројеката у Србији, чија је вриједност донација износила око пола милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана