Ricudis: Ponosim se time što sam odbio da učestvujem u napadu na SRJ

Srna
Ricudis: Ponosim se time što sam odbio da učestvujem u napadu na SRJ

Beograd - Grčki oficir i bivši NATO komandant Marinos Ricudis izjavio je da je ponosan na činjenicu da je odbio naređenje da učestvuje u NATO bombardovanju SR Jugoslavije /SRJ/ 1999. godine i da svojim brodom krene ka SRJ.On je naglasio da kao pravoslavac nije mogao da učestvuje u napadu na bratski narod i da je za tu svoju odluku dobio veliku podršku u grčkoj javnosti.

"Bio je fantastičan osjećaj donijeti odluku da podržim naciju koja se borila protiv daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Izuzetno sam ponosan zbog tog trenutka koji sam pružio i svom i vašem narodu. To je zajednička priča između mene, moje kulture i vaše kulture. Veoma sam srećan što sam prijatelj Srbiji i što dijelimo zajednička sjećanja", rekao je Ricudis za "Blic".


On je naveo da ga je sud po hitnom postupku odlučio izbaciti iz mornarice, te da je osuđen i na uslovnu kaznu od dvije i po godine zatvora.

"Tužio sam Grčku Evropskom sudu za ljudska prava, ali su se oni složili sa odlukom grčkog suda. Naravno to je bila nezakonita odluka. Takav je sistem. Tako je svuda", rekao je Ricudis.

On je potvrdio da ga je kontaktirala Ambasada Srbije u Grčkoj u namjeri da sazna da li bi prihvatio orden države Srbije, ali da je njegov odgovor bio da ne želi ništa i da sve zaslužuje hrabri srpski narod koji je vodio borbu protiv svih i bez šanse.

NATO Bombardovanje Srbije počelo je 24. marta 1999. godine i trajalo je 77 dana.

Tokom NATO agresije poginulo je najmanje 2.500 ljudi, a procijenjena materijalna šteta je između 30 i 100 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana