Рицудис: Поносим се тиме што сам одбио да учествујем у нападу на СРЈ

Срна
Рицудис: Поносим се тиме што сам одбио да учествујем у нападу на СРЈ

Београд - Грчки официр и бивши НАТО командант Маринос Рицудис изјавио је да је поносан на чињеницу да је одбио наређење да учествује у НАТО бомбардовању СР Југославије /СРЈ/ 1999. године и да својим бродом крене ка СРЈ.Он је нагласио да као православац није могао да учествује у нападу на братски народ и да је за ту своју одлуку добио велику подршку у грчкој јавности.

"Био је фантастичан осјећај донијети одлуку да подржим нацију која се борила против далеко надмоћнијег непријатеља. Изузетно сам поносан због тог тренутка који сам пружио и свом и вашем народу. То је заједничка прича између мене, моје културе и ваше културе. Веома сам срећан што сам пријатељ Србији и што дијелимо заједничка сјећања", рекао је Рицудис за "Блиц".


Он је навео да га је суд по хитном поступку одлучио избацити из морнарице, те да је осуђен и на условну казну од двије и по године затвора.

"Тужио сам Грчку Европском суду за људска права, али су се они сложили са одлуком грчког суда. Наравно то је била незаконита одлука. Такав је систем. Тако је свуда", рекао је Рицудис.

Он је потврдио да га је контактирала Амбасада Србије у Грчкој у намјери да сазна да ли би прихватио орден државе Србије, али да је његов одговор био да не жели ништа и да све заслужује храбри српски народ који је водио борбу против свих и без шансе.

НАТО Бомбардовање Србије почело је 24. марта 1999. године и трајало је 77 дана.

Током НАТО агресије погинуло је најмање 2.500 људи, а процијењена материјална штета је између 30 и 100 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана