Raspisali potjernicu za mrtvom Nadom Šakić

Glas Srpske
Raspisali potjernicu za mrtvom Nadom Šakić

BEOGRAD - Interpol Srbije danas je saopštio da je raspisao međunarodnu potjernicu za Nadom Šakić (85) zbog sumnje da je učestvovala u masovnom ubistvu Srba, Jevreja i Roma u koncentracionim logorima Stara Gradiška i Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata.

Međutim, Nada Šakić je preminula 5. februara ove godine u Zagrebu i kremirana je na groblju Mirogoj. Sahrana Nade Šakić, supruge ratnog zločinca i komandanta logora Jasenovac Dinka Šakića, nije bila medijski propraćena.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je juče da je to ministarstvo dalo saglasnost za raspisivanje potjernice za Šakićevom, protiv koje se u Srbiji vodi postupak od 1998. godine zbog sumnje da je izvršila krivično djelo genocida.

Dinko Šakić, osuđen na 20 godina zbog ratnog zločina iz vremena Drugog svjetskog rata, preminuo je 2008. godine u 87. godini života u Kliničkoj bolnici Dubrava, koja se nalazi blizu zatvorske bolnice u Svetošimunskoj, gdje je bio smješten.

Nada Šakić je supruga Dinka Šakića, koji je bio komandant koncentracionog logora Jasenovac i hrvatski ratni zločinac. Njen polubrat je hrvatski pukovnik Vjekoslav Luburić, komandant trećeg odreda kojem je nadležnost bila organizacija logora, uprava i njihovo obezbjeđenje.

Šakićeva se tereti da je zajedno sa ostalim ustaškim osobljem logora u Staroj Gradiški maltretirala logorašice, tukla ih i šutirala, gazila po trudnicama, kao i da je učestvovala u fizičkoj likvidaciji klanjem i gušenjem više hiljada logorašica.

Sumnja se da je naredila da se logorašicama u Jasenovcu daje vrlo malo hrane zbog čega su umirale, kao i da je 21. aprila 1945. godine naredila da se pobiju sve preostale žene i djeca.

- Šakićeva je osumnjičena za najteže ratne zločine. Očekujemo da na osnovu naše poternice bude uhapšena. U tom slučaju, odmah ćemo tražiti njeno izručenje Srbiji kako bi joj se ovde sudilo za teške zločine za koje se sumnjiči - poručio je Homen.

Dinko Šakić je uhapšen u Argentini 1998. godine, a suđenje je počelo 1999. Umro je u Zagrebu 2008. godine.

Poslije oslobođenja Jugoslavije i poraza nacista, poput mnogih visokih članova ustaške države, Šakić je pobjegao u Argentinu pod imenom Ljubomir sa svojom suprugom Nadom.

Dinko Šakić je osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u logoru Jasenovac. U presudi mu je navedeno da je "propustio da spriječi i kazni zločine", kao i da je lično, hicima iz pištolja ubio četvoricu logoraša.

U presudi piše i da je naredio vješanje 22 zatočenika.

Kaznu je služio u zatvoru u Lepoglavi, a već na proleće 2001. je prebačen u bolnicu u Svetošimunskoj zbog navodnih zdravstvenih problema.

Iste godine je procurila i vijest da je u zatvoru pisao knjigu pod radnim nazivom "S poglavnikom u Alpama 1946. godine".

Neko vrijeme povlačio se zajedno s Pavelićem i njegovim najbližim saradnicima. U toj južnoameričkoj državi rodilo se njegovo troje djece, a kum im je bio Ante Pavelić.

Živjela u Argentini

Nada Šakić je rođena 8. avgusta 1926. u Livnu, a imala je argentinsko državljanstvo i živjela u Argentini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana