Рама: Има разлика Вучић: Разлика је Косово

Б92
Рама: Има разлика Вучић: Разлика је Косово

Премијер Србије Александар Вучић рекао је у Тирани послије састанка са албанским колегом Едијем Рамом да је разлика Србије и Албаније став о Косову.

Претходно је Рама рекао да Србија и Албанија имају различите ставове "у неким стварима", али да су заједнички за мир.

"Нисмо разговарали само о дипломатији, говорили смо о развоју туризма и како да мотивишемо грађане Србије да дођу у Тирану и обрнуто. На добром смо путу, морамо да радимо на томе. Чињеница је да нисмо сагласни по питању КиМ", рекао је Вучић.

Он је такође истакао да је поносан што је први српски премијер који је дошао у званичну посјету Тирани.

"Дошао сам овде у име грађана Србије", додао је Вучић.

Вучић и Рама су прије појављивања пред новинарима обавили разговор у четири ока, а домаћин посјете је рекао да су двије земље кључне за мир у региону.

"То што имамо различите ставове око неких ствари не значи да нисмо свјесни чињенице да две земље играју значајну улогу у очувања мира", рекао је Рама.

Рама је рекао да је Косово и даље важна тема за односе Србије и Албаније, навео да вреднује дијалог Београда и Приштине и да га види као врата за отварање новог поглавља у односима између Србије и Албаније

"Вјерујем да ће ова 24 сата које ће премијер Србије провести у Тирани бити иницијатива да грађани Србије у будућности чешће долазе у Албанију, нарочито током предстојећег љета. Ми смо мали и заједно морамо да уложимо напор да побољшамо нашу економију", рекао је Рама.

Рама изјавио је да се пружа могућност Албанцима и Србима да за добробит својих земаља и читавог региона ураде оно што су Немаци урадили за себе послије Другог светског рата.

Он је рекао да вјерује да ће заједно успети да унапреде односе и даље спроводе агенду за регион без граница, те да ће допринети уклањању баријера у трговини, култури и науци.

"Надам се да ћемо заједно кренути даље на путу ка ЕУ. Имамо много тога заједничког што може да допринесе напретку наших земаља", рекао је албански премијер.

Вучић је дочекан је уз највише државне почасти у Тирани, а послије церемоније је отишао на састанак са Рамом који је трајао око сат времена.

 

Премијер Србије Александар Вучић дочекан је уз највише државне почасти у Тирани, а послије церемоније је отишао на састанак са албанским колегом Едијем Рамом.

Прва посјета српског премијера Албанији у историји почела је интонирањем химне "Боже правде" уз развијену српску заставу, а Вучића је претходно на аеродрому дочекао замјеник премијера Нико Пељеси.

Како јавља репортер Б92, Тирана је потпуно блокирана због посјете српског премијера. Возило у коме су били Вучић и његова пратња спроведено је од аеродрома кроз град уз високе мјере обезбјеђења и пратњу војног хеликоптера, а на сваких 50 метара стоје полицајци.


Вучић је уочи посјете поручио да Србија жели добре односе са Тираном, док је Рама рекао да би Србија и Албанија на Балкану требало да буду оно што су Француска и Њемачка били у Европи послије Другог свјетског рата.

Вучић ће првог дана посјете разговарати са представницима удружења Срба у Албанији, а другог дана ће учествовати на Економском форуму "Vienna Economic Forum - Tirana Talks 2015", на коме ће бити и премијери из региона.

Са Вучићем у Албанији борави и министарка Зорана Михајловић, што је својеврсна потврда сазнања да ће једна од кључних тема разговора бити велики инфраструктурни пројекти Србије и Албаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана