Рама: 100 одсто таксе на сјеверу Косова, нула на југу

Танјуг
Рама: 100 одсто таксе на сјеверу Косова, нула на југу

Пећ - Таксе треба да буду 100 одсто на сјеверу Косова и нула одсто на југу, рекао је данас албански премијер Еди Рама у Пећи, гдје се одржава заједничка сједница албанске и владе у Приштини.

Нула тарифа и нула тарифне баријере између Албаније и Косова, за првих шест мјесеци, објаснио је Рама.

“Данас је дан да успоставимо 100 одсто тарифу на сјеверу Косова и 0 одсто тарифу на југу”, рекао је Рама, преноси Лајми.

“Друго, од 1. јануара Косову морамо омогућити транзит у луци Драч, а у наредном периоду и приступ царинској унији. Ко сматра да је то претња, било у Београду или Бриселу, може доћи, а ми ћемо објаснити да није”, рекао је Рама.

Албански премијер, чија је влада прошле недјеље саопштила да је против увођења повећаног пореза од 100 одсто на робу из Србије, данас је прецизирао став кад је ријеч о промету између такозваног Косова и Албаније.

Рама је на заједничкој сједници косовске владе и Владе Албаније у Пећи рекао да је успостављање повећане царине за 100 одсто на производе из Србије и БиХ, ирационална, али разумљива политичка одлука у одговор на неправду коју Србија чини Приштини, често и уз подршку других европских земаја.

Уз подршку повећању пореске стопе за 100 одсто на производе из Србије, Рама је рекао да ће врло брзо Приштина и Тирана имати, како је рекао, “нулту пореску стопу” и потпуно обједињене царинске послове, пренијела је Коха.

“Данас је вријеме за постављање 100 одсто тарифа на сјеверу и нулте тарифе на југу Косова”, рекао је Рама.

Рама позвао је Приштину и Тирану да успоставе заједнички фонд за спољнополитичко функционисање, који би помогао интеграцији двије земље у Европску унију до 2025. године.

Иначе, ово је пети заједнички састанак обје владе. Први пут су одржали заједнички састанак у Призрену 2014. године, а годину дана касније, у Тирани, одржан је други састанак. Трећи састанак у Приштини, а прошле године одржан је у граду Корца у Албанији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана