Путин: Москва уложе 1,4 милијарде долара у српску гасну инфраструктуру

Срна
Путин: Москва уложе 1,4 милијарде долара у српску гасну инфраструктуру

Београд - Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да је Русија спремна да реализује наставак гасовода "Турски ток" и да ради са Србијом на развоју гасне и транзитне инфраструктуре у шта би могла да уложи 1,4 милијарде долара.

Путин је, на заједничкој конфернцији за новинаре са предсједником Срибје Александром Вучићем, рекао да је Русија спремни да реализујемо наставак "Турског тока" за евопске земље и потрошаче, те потврдио да се многи интерсују за то.

"Имао више него довољно ресурса. Сада радимо са Србијом на развоју инфраструктуре и транзитне инфраструктуре, спремни смо да уложимо 1,4 милијарде долаза за то. На крају крајева, све ће зависити од других земаља ЕУ, колико су у стању да бране своје суверене националне интересе у дијалогу са европским структурама", рекао је Путин.

Он је подсјето да је гасовод "Јужни ток", који је требало да порђе и кроз Србију, засутављен и да за то није крива Русија, а да се сада Бугарска, која је одустала од ранијег пројекта, интересује за "Турски ток", који би требало да се настави преко Срибије и даље.

"Ми смо спремни за инвестирање. Сљедеће седмице код мене долази /турски предсједник Реџеп Тајип/ Ердоган, Турска жели то", рекао је Путин.

Он је нагласио да "Сјеверни ток два", за који је заинтрерсована Њемачка, не смета пројекту "Турског тока", те додао да ће Русија очувати и транзит гаса кроз Украјину.

Вучић је рекао да се ради на изградњи гасног "Турског тока" кроз Србију и да Србија хоће за своје грађане најбољи и најефтинији гас, а то је руски.

Упитан да ли је разматран наставак "Турског тока" и шта може ометати реализацију пројекта, с обзиром на притисак ЕУ на Србију, Вучић је рекао да Србија очекује много од тог пројекта и да је до сада много тога урађено, укључујући и бројне процедуре.

"Не знам какви су притисци на неке друге кроз чије територије гасовод жТурски токж треба да прође, са Србијом Русија није имала ту врсту проблема. Ми смо на такву врсту притисака отпорни, наш народ мора да добије гас, наша предузећа морају да добију гас", рекао је предсједник Србије.

Он је подсјетио да је Србија до сада гас добијала преко Украјине и Мађарске, али да је план да убудуће тај енерегент добије "Турским током", преко Бугарске, те да се због тога гради везу према Бугарској за тај гасовод.

"За Србију је то од изузетног значаја. Знам да су Немци све што је било до њих већ изградили по питању жСеверног токаж. Већ је око 500 километара изграђено под водом. И ми као и други имамо право да добијемо гас", рекао је Вучић.

Он је додао да се наслушао се прича "по цијелом свијету", одакле ће све гас у Србију да стигне, али да није видио други гас, осим руског.

"Нудили су други течни гас, али дупло скупље. Ми да плаћамо двоструко више цене немамо и не можемо, иако економски стојимо боље. Хоћемо да набављамо најбољи и најефтинији гас за наш народ и наши земљу, а то је руски гас", рекао је је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана